Art Spiegelman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Arthur Spiegelman (Stockholm, 1948. február 15. –) amerikai képregényalkotó, a kritikailag elismert Maus és In the Shadow of No Towers című képregények írója és rajzolója.

Életpályája[szerkesztés]

Art Spiegelman lengyel zsidó család gyermekeként született a második világháború után Stockholmban, és New York városának Rego Park nevű városrészében nevelkedett az Egyesült Államokban. A képregények és a rajzolás iránt már fiatalon érdeklődött. Szülei akarta ellenére, akik fogorvosnak szánták fiúkat, Spiegelman a főiskolán művészetet és filozófiát tanult, majd az underground képregénymozgalom köreiben kezdett tevékenykedni. Az évek folyamán olyan kiadványokban működött közre, mint a Real Pulp, a Young Lust és a Bizarre Sex. Alkotói munkája mellett 1975-ben Bill Griffith-tel megalapította az Arcade, 1980-ban pedig feleségével, Françoise Moulyval a RAW nevű magazinokat.

Szélesebb, az underground körökön kívüli ismertségét az 1972-ben megjelent Maus című három oldalas képsora hozta meg számára, melynek cselekménye holokauszt-túlélő szülei emlékein alapult. Ezen művének új, jelentősen kibővített és koncepciójában átdolgozott változata 1980 és 1991 között jelent meg a RAW oldalain, valamint két gyűjteménykötetben.

Az 1990-es években Spiegelman a The New Yorker borítórajzolójaként is dolgozott, valamint elindította a Little Lit nevű gyermekmagazint. Az Egyesült Államokat ért 2001. szeptember 11-ei terrortámadások kapcsán alkotta meg szintén kritikailag elismert In the Shadow of No Towers című képregényét.

Források[szerkesztés]