Artéria Kreatív Csoport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Alternatíva Egyesület[1] (Újszentiván) művészeti műhelye, elsősorban szegedi és Szeged környékén élő fiatal művészeket összefogó csoport.

Történet[szerkesztés]

Az Artéria Kreatív Csoport 1993-ban alakult meg, hogy a Szegedi Ifjúsági Házban tevékenykedő, elsősorban Vajda Árpád és Fabulya Edit[halott link] művelődésszervezők köré csoportosuló fiatal művészek számára hivatalos formát adjon. Az Artéria működésének legvirágzóbb periódusa 1993-1996 között zajlott, amikor is a műhely számára a Szegedi Ifjúsági Ház biztosított találkozóhelyet.

Főbb tevékenységek[szerkesztés]

Még megalakulás előtt 1992-ben Pete Gábor, a szegedi Ságvári Gimnázium diákja néhány társával elindította a Szegedi Középiskolás Művészeti Hetet. Tőle függetlenül 1993-ban Molnár Dániel és Kovács Zoltán, a szegedi Radnóti Gimnázium diákjai kezdték el a II. Szegedi Középiskolás Művészeti Hét szervezését. A művészeti heteken felolvasóesteket, kiállításokat, koncerteket szerveztek a diák szervezők, lényegében önálló tervekkel és megvalósítással.

A diák szervezők már a II. művészeti héttől közösen kezdtek együttműködni, főként Vajda és Fabulya irányításával, továbbá Szerdahelyi Zoltán (az Ifjúsági Ház akkor igazgatója) támogatásával. A diákok szervező munkájára diáktársaik és tanáraik mellett a Soros Alapítvány is felfigyelt: 1994[2]-ben 45.000, 1997[3]-ben 100.000 Ft-tal támogatta a felmerülő költségeket.

A Középiskolás Művészeti Hét megrendezésére évente egyszer, rendszerint május végén vagy június elején, 1992-től 1998-ig került sor. Ez idő alatt számos kiállítást, kiadványt, koncertet, alkotótábort, teaházakat, játszóházakat szervezett a Csoport. Szeged kulturális életében a '90-es évek végétől kezdve kezdett meghatározóvá válni a nyári sör- és borfesztivál, illetve számos kulturális program. A Csoport működése ezzel együtt fokozatosan háttérbe szorult. Mindemellett elmondható, hogy az Artéria Kreatív Csoport tevékenysége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Szeged fontos pillére legyen Magyarország nyári kulturális életének.

Kiemelkedőbb művészeti események, előadások, kiállítások[szerkesztés]

  • Biró Csaba: A tévémaci halála (abszurd dráma), 1994
  • Keller György: A médiamanipuláció 21 módjáról (interjú), 1994
  • Kőhalmi Zoltán: Orrfövényserdülés (abszurd dráma), 1995
  • Verses köpet (diákantológia), 1995
  • Várnai Erika: A tanár is ember (talkshow), 1995

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2013. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 9.)
  2. Archivált másolat. [2007. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 9.)
  3. Archivált másolat. (Hozzáférés: 2009. augusztus 9.)