Arminius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Arminius
Hermannsdenkmal statue.jpg
Született i. e. 17[1]
Weser
Elhunyt 21 (36-37 évesen)[2][1][3]
Germania
Házastársa Thusnelda
Gyermekei Thumelicus
SzüleiSigimerus
Foglalkozása hadvezér
Iskolái Leideni Egyetem
Halál okaméreg
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Arminius témájú médiaállományokat.

Arminius (más néven Hermann vagy Ármin, i. e. 17i. sz. 21.) a heruszkok vezére volt, akinek legnagyobb érdemének azt tudják be, hogy a teutoburgi csatában legyőzte a legyőzhetetlennek hitt római sereget. Az Arminius név a germán Irmin („nagy”) név ellatinosított változata, jelentése – akárcsak a német Hermann-nak – „harci férfi”. A reformáció alatt Luther Márton előszeretettel alkalmazta a Róma ellen való küzdelem szimbólumaként Arminius figuráját. A nagy német romantika időszakában, a 19. században mitologikus dicsfényt adtak köré, rengeteg festmény és egyéb képzőművészeti alkotás megihletője lett. Az 1930-as évek náci propagandagépezete szintén gyakran vele példáztatta az igazi németséget.

Élete[szerkesztés]

Született i. e. 18-ban vagy 17-ben Segimerus, heruszk hadvezér fiaként, római stílusú katonai kiképzést kapott és túszként élt Rómában is, ahol volt alkalma megfigyelni a fejlett római hadviselést.

I. sz. 9-ben a teutoburgi erdőben vívta meg nagy csatáját, ahol szövetségesei segítségével legyőzte Publius Quinctilius Varus római hadát. A fényes győzelem után a germánok Róma elleni egységének megteremtéséért küzdött, de ügyét nem koronázta siker: Kr. u. 19-ben saját törzsének vezérei gyilkolták meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]