Armentières

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Armentières
Armentières címere
Armentières címere
Közigazgatás
Ország Franciaország
MegyeNord
PolgármesterBernard Haesebroeck (2020. június 28. – )
INSEE-kód59017
Irányítószám59280
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség25 581 fő (2021. jan. 1.)[1]
Népsűrűség4 073,41 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság16 m
Terület6,28 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 50° 41′ 14″, k. h. 2° 52′ 49″Koordináták: é. sz. 50° 41′ 14″, k. h. 2° 52′ 49″
Armentières weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Armentières témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Armentières község Franciaországban, Nord megyében, a Lys folyó partján. Lakóinak száma meghaladja a 25 000 főt. Régi textilipari központ, aminek nyomán „a vászon városa” néven is emlegetik. A község Lille város közelében fekszik, és a Lille-i agglomeráció vagy a Lille-Kortrijk konurbáció részét képezi.

Nevének eredete[szerkesztés]

Az írott forrásokban először 869-ben szerepel a neve Armentarias latin formában. Ennek töve a latin armentum = nagy jószág, haszonállat, szarvasmarha szóban keresendő. Ehhez csatlakozik az aria szó, ami helyet jelöl. A kettő együtt tehát olyan terület, ahol nagy állatokat tartanak.

A helyi lakosok neve az irodalmi francia nyelvben ugyancsak Armentières, flamand nyelven: Ermentiers holland nyelven: Armentieren/Armentiers, pikárd nyelven pedig Armintîre

Földrajzi helyzete[szerkesztés]

Armentières Lille városától mintegy tizenöt kilométerre északnyugatra, a Lille-i agglomeráció, valamint a Weppes nevű történelmi kistáj szélén, Flandria úgynevezett római vagy gall részén helyezkedik el. A lys folyó szeli át délnyugatról északkelet felé haladva. A település Bizet nevű északi része, már közvetlenül határos Belgiummal.

A Lys szabályozása előtt a folyó hatalmas mocsarakon keresztül folyt ezen a területen.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Armentières című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Populations légales 2021

További információk[szerkesztés]