Argentit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Argentit
Argentit
Argentit
Ásványrendszertani besorolás
OsztálySzulfid- és rokon ásványok
Alosztály2:1 típusú fém-szulfidok és rokonaik
Azonosítás
Szín ólomszürke
Porszín szürkésfekete
Fény matt, fémes
Átlátszóság átlátszatlan
Keménység 2,5
Hasadás tökéletlen
Törés egyenletlen
Oldhatóság híg salétromsavban
Különleges tulajdonság híg salétromsavban oldódik, könnyen olvad kénes füst kíséretében
A Wikimédia Commons tartalmaz Argentit témájú médiaállományokat.

Az argentit (névváltozatai: lágyezüstérc, üvegérc) ezüst-szulfid. A fémgazdag egyes kénanionnal rendelkező szulfidásványegyüttes tagja. 177 °C-on dimorf változata az akantit. Monoklin és szabályos kristályrendszerű. Hexaéderes és oktaéderes kristályai gyakran torzult lapokkal határoltak, a kristálycsúcsok és élek legömbölyítettek. Lemezes, elágazó szabálytalan ágakban, hajszerű fonatokban, tömött összeállt csoportokban vagy porszerű tömegekben is megtalálható. Agricola már 1529-ben leírta egyes előfordulásait. A legfontosabb ezüst ércásvány. Rendszerint termésezüsttel együtt fordul elő. Gyakran társul szelén és tellúr ércásványokkal valamint ólom és rézércekkel.


Összetétele[szerkesztés]

Elnevezése és keletkezése[szerkesztés]

Elnevezés a magas ezüsttartalomra utal. Hidrotermás és metaszomatikus keletkezésű. Szulfidos ércek oxidációs zónájában is képződik, de telér kitöltésekben is ismert.

Hasonló ásványok: a kalkozin és a galenit.

Előfordulásai[szerkesztés]

Németországban szászországi Annaberg közelében, Freibergben, az Érchegységben Oberschlema vidékén, a Fekete-erdő térségében valamint a Harz-hegységben több helyen. Angliában Cornwall vidékén. Norvégia területén Kongsberg környékén. Szlovákiában Selmecbánya (Banska Stiavnica), Körmöcbánya (Banska Kremnica) és a Gömör-szepesi érchegységben több helyen valamint Hodrusbánya (Banska Hodrusa) területén. Csehország területén Jachymov, Karlovy Vary, Pribram és Kutnahora közelében. Romániában Kapnikbánya, Nagyág és Verespatak közelében. Olaszországban Szardínia-szigetén. Nagyobb mennyiségben fordul elő Spanyolországban, Ukrajnában a Dombasz vidékén. Oroszország területén az Altaj vidékén. Az Amerikai Egyesült Államok Colorado Utah szövetségi államokban, a világ legjelentősebb előfordulása Nevada szövetségi állam Comstock elnevezésű 1,3-1,6 méter vastagságú nagy kiterjedésű telérében található. Kanadában az Alberta tartományi Cammrock közelében. Jelentős előfordulásai vannak Mexikó területén a Botapilas melletti Réz-kanyonban, Peru, Bolívia, Honduras és Japán területén.

Kísérő ásványok: nikkelin. termésezüst, sziderit, galenit, pirit, kalkopirit, rodokrozit, barit, szfalerit, cerusszit és kalcit.

Előfordulásai Magyarországon[szerkesztés]

Rudabánya bányatérségeiben több helyen megtalálták. Szabadbattyán térségében az ércesedett zónákban galenittel és cerusszittal argentit és módosulata az akantit is előfordul. Telkibánya Kánya-hegy telércsoportjaiban hintett formában található. A Nagyvisnyó közeli Szentlélek és Farkasnyak elnevezésű területek metaszomatikus szulfidos ércesedései tartalmaznak argentitet.


Források[szerkesztés]

  • Bognár László: Ásványhatározó. Gondolat Kiadó. 1987.
  • Koch Sándor: Magyarország ásványai. Akadémiai Kiadó. Budapest. 1985.
  • Simon and Schuster's: Rock and Minerals. Milano. 1978.
  • Walter Schumann: Minerals of the World. Sterling Publishing Co. Inc: New York. 1998.
  • http://webmineral.com
Commons:Category:Acanthite
A Wikimédia Commons tartalmaz Argentit témájú médiaállományokat.