ARA-VP-6/500 (Ardi)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ardi szócikkből átirányítva)
Ardi
A lelet 34 darabból álló koponyarésze a digitális rekonstrukció alapján
A lelet 34 darabból álló koponyarésze a digitális rekonstrukció alapján
Adatok
KatalógusszámARA-VP-6/500
Közismert névArdi
FajArdipithecus ramidus
típus White et al. 1995
Kor4,425–4,375 Ma
Felfedezés helyeMiddle Awash, Etiópia
Felfedezés ideje1994
FelfedezőTim D. White
Gen Suwa
Berhane Ashaw
Elhelyezkedése
Middle Awash (Etiópia)
Middle Awash
Middle Awash
Pozíció Etiópia térképén
é. sz. 10° 30′, k. h. 40° 30′Koordináták: é. sz. 10° 30′, k. h. 40° 30′

Az ARA-VP-6/500 katalógusszámú, röviden Ardi néven emlegetett fosszília az Ardipithecus ramidus faj típuspéldánya. Tim D. White, Gen Suwa és Berhane Asfaw 1994-ben találtak rá és 1995-ben írták le ennek alapján az Ardipithecus ramidus nevű főemlősfajt. Etiópiában került elő, az 5,3-3,6 millió éve keletkezett Sagantole lapillitufa formációból. Kőzettanilag változó felépítésű, kőzetlisztből, iszapkőből, homokból, homokkőből, kavicsból és tufából álló folyami és tavi üledékes összletről van szó. A lelet in situ jellegű, vagyis a felszínen az üledékből természetes módon kipreparálódva találták, ásást, bontást nem igényelt.

A leletet rétegtana alapján 4,4 millió (± 50 000) éves. Minden darab egy olyan földrétegben volt, amelyet két vulkáni tufa réteg zárt közre. Mindkét tufaréteg kora 4,4 millió év a kálium–argon módszerű radiometrikus datálás eredményeképp, azaz a módszer ötvenezer éves hibahatárán belüli a két réteg közé ékellődő lelet. Az első lelet (ARA-VP-6/1) egy állkapocstöredék és 10 darab fog, a második lelet (ARA-VP-7/2) egy állkapocstöredékből és egy bal karcsontból állt. Több ásatási szezon eredményeként egy hiányos csontváz állítható össze a leletekből, amelyek mind egyetlen egyedhez tartoztak.

Az egyedet a kis méretű szemfog alapján nősténynek gondolják. Medencéje kétlábúságra mutat. Ugyanakkor a középső ékcsont (medial cuneiform) alapján elálló nagylábujja, azaz kapaszkodó lába volt, a kézközépcsontok viszont rövidek, és az ujjháton járás kizárható. Mindezek alapján már az emberfélék elkülönült fejlődési vonalába tartozik. Ardi gyakorlatilag megdöntötte a szavanna-elméletet – miszerint az ember evolúciójában a szavannai élet okozta volna a lényeges anatómiai változásokat –, mivel a lelőhely bizonyíthatóan erdei környezet volt Ardi életében.

A leletet alternatívaként Australopithecus ramidus, Homo antiquus praegens fajneveken is említik. Néhány, Ardinál mintegy egymillió évvel idősebb, ugyanezen a környéken talált foglelet alapján állították fel az Ardipithecus kadabba nevű fajt.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]