Araucana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Araucana tojó feje

Az araucana azon tyúkfajták egyike, melyek eredete tisztázatlan.

Fajtatörténet[szerkesztés]

Mindközül, talán az araucana fajtának van a legérdekesebb története. Ez a szárnyas, az egykoron Chile területén élő Araucana Indiánok földjéről származik, akik az 1880-as évek közepéig elszigetelten éltek ezen a területen, ellenállva az Európából érkező, hódító hatalmaknak. Az eredeti araucana tyúk szintén egyedülálló, kékes színű tojást tojt és alkata farok toll nélküli volt csakúgy, mint mai társaié. Ezen a területen élt egy másik hasonlóan dekoratív tyúkfajta is, amely bár barna színű tojást rakott és farok tollal bíró volt, csodálatos fültollat viselt dekorációként. Ennek a két genetikailag egyedülálló fajtának a leszármazottja a mai araucana tyúk, amelynek európai változata egyaránt lehet szakállas és fültollas is és valóban türkizkék és türkizzöld tojást rak fészkébe. Kb. 1890-től Chile és Brazília határáig terjedt.

A legújabb genetikai vizsgálatok váratlan fordulatot eredményeztek az Aracuana tyúk származási történetében. Kiderült, hogy az ősként elismert, pofaszakállas mapuche tyúknak nem volt színes a tojása. Bizonyítható, hogy a tojások kékes illetve zöldes elszíneződésének oka egy retrovírus. Ráadásul ezt a retrovírust az európai hódítók hajójáról az újvilágba kerülő "fertőzött" európai tyúkok vitték magukkal és terjesztették el a helyi állományban. A vírus hatására a kékes-zöld epepigment felhalmozódik a fejlődő tojások héjában. Az, hogy a tojás kékes vagy zöldes árnyalatú lesz, attól függ, hogy a tyúk fehér vagy barna héjú tojást tojik.[1]

Fajtabélyegek, színváltozatok[szerkesztés]

Számos különlegességgel rendelkeznek:

  • lehet szakáll
  • fülpamacs (nem minden egyeden)
  • farktoll nélküliek
  • borsó taraj
  • tojáshéj színe zöld, kékes

A kakasok 2-2,5 kg, tojók 1,6-2 kg körüliek. A csüd színe zöldes, fekete-zöldes. A hát közepesen hosszú, váll széles, szárnyak erősen testhez simulnak. Jó tojáshozamúak és húsos testűek.

A törpe araucana 8 színváltozatban ismert. A fajta nem keverendő össze az Ameraucana tyúkokkal!

Németországban 13 színben elismertek: Vadas, kék-vadas, aranynyakú, kék-aranynyakú, ezüstnyakú, fekete, aranybúza, kékbúza, fekete-vörös, kék-vörös, fehér, kék, szegélyezett.

Európa nagy részén araucana fajtanév alatt a farkatlan variációt értik. De Nagy Britanniában például csak a farkos-bóbitás típus elismert. A farkatlanság részleges dominancia elvén öröklődik, ezért farkatlan állatok tenyésztése során is kelnek farkos utódok. Ezeket is felhasználják a tenyésztésben, mert a sok egymást követő farkatlan generáció párosításának következtében a törzs rövidül, ami nem kívánatos.

Tulajdonságok[szerkesztés]

Ennek a robusztus és nyugodt fajtának nincsenek különösebb igényei a tartással kapcsolatban. A takarmány azonban jó, ha nem ragacsos, mert így a szakálluk is összeragadhat tőle. Minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb fajtává teszi azon tulajdonsága, hogy zöld héjú tojásokat tojik. Ezek egyébként kevesebb kalóriát is tartalmaznak a hagyományos tojással szemben. Kifejezetten húsvétkor tarolnak az araucana tojások.

Általános tulajdonságok:
Tömege kakas 2 - 2,5 kg, tojó 1,6 - 2 kg
Gyűrűmérete kakas 18, tojó 16
Tenyésztojás tömege 50 g
Tojáshéj színe zöld, türkizkékes
Éves tojáshozama 180 db
Egy araucana tojás

Források[szerkesztés]

  • Hans-Joachim Schille: Lexikon der Hühner. Komet-Verlag, ISBN 3-89836-447-X
  • HORST SCHMIDT, Hühner und Zwerghühner. Stuttgart 1999
  • THEODOR SPERL, Hühner zucht für jedermann. Reutlingen 1999
  • ERTHER VERHOEF - AAD RIJS, Tyúkok enciklopédiája. Budapest 2004

További információk[szerkesztés]