Aranytojást tojó tyúk (antiminta)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
2007 első negyedévében az Apple jövedelmének 48%-a az iPod eladásokból származott.[1]

A különösen jövedelmező vállalkozásokra, termékekre, szolgáltatásokra szokás aranytojást tojó tyúkként hivatkozni, mivel nagyon hamar visszahozza a belefektetett pénzt, jövedelmezősége miatt képes eltartani a vállalatot, sőt, kevésbé jövedelmező illetve veszteséges vállalkozások, termékek anyagi hátterét is megteremti. Emiatt sokan törekszenek is rá, hogy létrehozzanak vagy megszerezzenek egy ilyet. Az elnevezés egy népmesei motívumra utal.

Bővebb leírás[szerkesztés]

Az aranytojást tojó tyúkok vezetők lettek a piacon, ami a vállalatot a piacon elérhetőnél kiemelkedően magasabb return on assets (ROA) eredményhez segíti. A piac azért értékeli fel ennyire a vállalatot, mivel bízik abban, hogy az aranytojást tojó tyúk még sokáig fog kiszámítható jövedelmet eredményezni. A vállalatnál az ezzel elért jövedelmet részben befektetik, amivel a vállalat bővülni és terjeszkedni tud, magával húzva más üzleti egységeket is. A vállalat könnyebben kap kölcsönt, mivel a hitelezők is bíznak az aranytojást tojó tyúkban. A jövedelem más részéből részvényeket vásárolhat vissza, vagy megemelheti az osztalékot a vállalat.

Az aranytojást tojó tyúk által hozott jövedelem évekig élvezhető, amíg a termék el nem avul a technológiai fejlődés miatt, vagy a piac el nem fordul tőle.

Hátrányok[szerkesztés]

Az új belépők számára a már létező aranytojást tojó tyúkok akadályt jelentenek, mivel megnehezítik a piacra való belépést. Nehezebb felvenni velük a versenyt, nehezebb felkelteni az érdeklődést az új termék iránt.[2] Ha a befolyt pénzt kevésbé befektetésre és növekedésre költik, hanem inkább osztalék megemelésére, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a kifutás után az osztalékok újra csökkenni fognak, és a jövőbeli fejlődési lehetőségek csökkennek.

Aranytojást tojó tyúkként hivatkozhatnak jövedelmező, de önelégült vállalatra vagy üzleti egységre is.[3]

Példák[szerkesztés]

Példák: Ford Transit és Pickup Trucks, Kellogg's Corn Flakes, Coca-Cola, az iPod és az iPhone sorozat. A repülőterek által megvásárolt hangárokat is tekintik aranytojást tojó tyúknak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Apple Reports First Quarter Results Archiválva 2011. május 21-i dátummal a Wayback Machine-ben, Apple Inc., 2007-01-17. Retrieved on 2007-02-17.
  2. Cash Cow in Marketing: Definition, Matrix & Examples. Study.com. (Hozzáférés: 2015. augusztus 19.)
  3. Boston Matrix - Cash Cows. (Hozzáférés: 2015. augusztus 19.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cash cow című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.