Aranyos elefántcickány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Aranyos elefántcickány
Flickr - Rainbirder - Weird and bizarre (The Golden-rumped Sengi).jpg
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok
Altörzs: Gerincesek
Osztály: Emlősök
Rend: Elefántcickány-alakúak
Család: Elefántcickány-félék
Nemzetség: Rhynchocyon
Tudományos név
Rhynchocyon chrysopygus
(Günther, 1881)
Elterjedés
Golden-rumped Elephant Shrew area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Aranyos elefántcickány témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Aranyos elefántcickány témájú médiaállományokat és Aranyos elefántcickány témájú kategóriát.

Az aranyos elefántcickány (Rhynchocyon chrysopygus) azelefántcickány-félék családjába tartozó, veszélyeztetett emlősfaj.

Megjelenése[szerkesztés]

Rhynchocyon chrysopygus-J Smit.jpg

Az aranyos elefántcickányok testhossza 23–26 cm, farkuk 21–23 cm-es, súlyuk pedig átlagosan 0,54 kg; ezzel az elefántcickányok közül ők a legnagyobbak. Rokonaihoz hasonlóan erősen megnyúlt, hegyes, mozgékony orral rendelkezik. Megkülönböztető jellege, hogy farán jókora aranysárga folt található, homloka pedig aranyosbarna. Bundája egyébként sötét vörösbarna, szőrzete fényes és merev szálú. A faron lévő folt alatt egy megvastagodott bőrterület található, egyfajta bőrpajzs, ami a hímek esetében vastagabb és feltételezik, hogy a többi hím harapásaitól védi az állatot. Mancsai és csupasz fülei feketék. Ritkás szőrű farkának többsége is fekete, de utolsó harmada fehér. A hímek szemfogai hosszabbak (6,6 mm szemben a nőstények 4,6 mm-es fogával)

Előfordulása[szerkesztés]

Csak Kenya tengerpartjánál honos, egy erősen limitált területen. Legnagyobb populációja a 372 km²-es Arabuko-Sokoke erdő, ahol kb. 10-20 ezer példánya élhet. Néhány másik közeli, parti erdőben is megtalálták, de ezek a helyszínek jóval kisebbek (esetenként 1 km²-nél kisebbek) és kétséges, hogy fennmaradnak-e.

Az aranyos elefántcickány erdőkben, bozótosokban fordul elő.

Életmódja[szerkesztés]

Az elefántcickányok monogámak, párban élnek, amely csak az egyik fél pusztulásával bomlik fel. A páros kb 1,7 hektáros területen belül mozog és territóriumukat megvédik fajtársaikkal szemben. A hím behatolóval a páros hím tagja, a nőstényekkel a nőstény száll szembe. Veszély esetén farkával ütemesen csapkodja a talajt és ha a ragadozó közelebb jön, ugrálva elszalad; mindkét esetben a ritmusos csapkodó hang figyelmezteti fajtársait a veszélyre. Nappal aktívak, éjjel a talajba vájt és levelekkel kibélelt vackukban alszanak. Az elefántcickányok 1-3 naponta készítenek új vackot; a munka mintegy két óráig tart.

Rovarevő. Hosszú, érzékeny orrával az avarban turkálva keresi táplálékát, a gilisztákat, százlábúakat, pókokat és rovarokat.

Természetes ellenségei közé főleg a rétihéják és a kígyók (fekete mamba, kobrák, stb.) tartoznak.

Párzásukra az év bármelyik szakaszában sor kerülhet. A nőstény 42 napos vemhesség után hozza világra egyetlen kölykét. Az újszülött elefántcickányok két hétig a vacokban maradnak, anyjuk eddig szoptatja őket. Ezután még kb. öt napig követik anyjukat táplálékszerző útjaikon, majd teljesen önellátóakká válnak. A fiatal állat még 5-20 hétig szülei territóriumán belül marad, amíg meg nem szeri saját területét. Élettartamuk a vadonban 4-5 év.

Környezetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Az aranyos elefántcickány a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján veszélyeztetett státusszal szerepel. Elterjedési területe nem haladja meg az 5000 km²-t és populációi elszigeteltek. Kisebb állományait elsősorban az erdőirtás, kisebb mértékben a vadászat fenyegeti.

Források[szerkesztés]