Az arany aranyozása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Arany aranyozása szócikkből átirányítva)

Az arany aranyozása a szoftverfejlesztésben és a projektmenedzsmentben egy kifejezés arra, hogy miután teljesítették az ügyfél minden igényét, tovább dolgoznak a projekten abban a reményben, hogy az ügyfélnek bizonyára tetszeni fognak a program új képességei, ahelyett, hogy megkérdeznék az újabb igényekről vagy az átadásról. Az ügyfél nem biztos, hogy örül az újabb fejlesztéseknek, sőt lehet, hogy rosszabbnak értékeli a terméket, mivel az újabb funkciók újabb hibákat okoztak. Az extra erőfeszítés nem fizetődik ki.[1][2][3][4][5]

A Project Management Body of Knowledge egy átfogó projektmenedzselési kézikönyv, ami különféle projektmenedzselési tapasztalatokat ír le és értékel, rosszakat és jókat egyaránt. A PRINCE2 egy projektmendzselési módszer összefoglalja a különféle projektmendzselési gyakorlatokból szerzett tanulságokat. Mindkettő rossznak ítéli az arany aranyozását, mivel az újabb, szükségtelenül hozzáadott kód újabb kockázatokat hoz be, a tervezésben, a költségekben, a kódban, a tesztelésben, a dokumentációban és a határidő betartásában. Ez azonban nem érinti a megrendelő által igényelt újabb képességeket, melyeket a projekt során bármikor hozzá lehet adni, követve a hivatalos változtatási procedúrát és átgondolva annak hatását a már működő termékre.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. McConnell, Steve. Rapid Development. Microsoft Press (1996. július 2.). ISBN 978-1-55615-900-8 
  2. McConnell, Steve: Classic Mistakes Enumerated. stevemcconnell.com. (Hozzáférés: 2010. május 3.)
  3. Atwood, Jeff: Gold Plating. CodingHorror.com, 2004. december 7. [2013. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 10.)
  4. Atwood, Jeff: The Ultimate Software Gold Plating. CodingHorror.com, 2008. július 15. [2013. október 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 10.)
  5. Fletcher, John: Gold Plating. [2011. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 3.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Gold plating (software engineering) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.