Arany János tér (Debrecen)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tábla egy lámpaoszlopon

Az Arany János tér 2013-ban jött létre. Ekkor az önkormányzat megvette a mostani tér helyén lévő romos állapotú házat, a Háziipari szövetkezet központja feliratú épületet. Nevét a mellette működő Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskolájáról kapta.

Története[szerkesztés]

A sajtóban patkánytanya névvel lehetett hallani a volt épületet, de nem csak patkányok éltek itt. Szavazással akarták eldönteni, hogy parkot vagy parkolót építsenek a helyére. A parkolóban azért is gondolkodtak, mert a 2-es villamos építése miatt sok parkolóhely eltűnt. Végül a környék lakói a park mellett döntöttek.

Most a park[szerkesztés]

A felújítás csak a volt romos épület helyét érte el. Itt egy pihenő részt alakítottak ki, ahol zömében padok vannak, körülöttük pedig fás szárú növények. A tér közepén áll Arany János szobra. A burkolat vízáteresztő főleg sárga színű díszkő.

A park mögött[szerkesztés]

Kapu a játszótéren

Hivatalosan ugyan ez is az Arany János térhez tartozik, de semmi változást nem hozott a tér létrejötte. A park mögött 2 elég rossz állapotú beton burkolatú sportpálya, valamint egy viszonyrag rendezett játszótér található. A játszótér önkormányzati tulajdonú, régebben épült.

Források[szerkesztés]

https://web.archive.org/web/20140521221559/http://www.haon.hu/egy-honap-alatt-elbontjak-a-patkanytanyat/2346128

http://www.dehir.hu/videogaleria/lebontottak-a-patkanytanyat-a-hajo-utcan/