Aquileai Chromatius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aquileai Chromatius

Született330-as évek
Aquileia
Elhunyt407
Grado
Felekezetrómai katolikus egyház
A Wikimédia Commons tartalmaz Aquileai Chromatius témájú médiaállományokat.

Aquileai Chromatius (? – kb. 407) ókeresztény író, Aquileia püspöke volt.

Élete[szerkesztés]

Születésének helye ismeretlen, de Aquileiában nőtt fel. Apja már Chromatius gyermekkorában meghalt, anyja és idősebb testvérei nevelték fel.

388-ban lett pap Aquileiában, Valerianus püspök halála után. Idejének legkedveltebb főpapja volt, rendszeresen levelezésben állt Szent Ambrussal, Tyrannius Rufinusszal és Szent Jeromossal. Házát egyfajta szerzetesközponttá alakította át, amelyben együtt laktak a családtagok és Aquileia papsága. Chromatius mind Rufinust, mind Jeromost arra biztatta, hogy minél több teológiai munkát fordítsanak le görögből latinra; a költségeket saját vagyonából fedezte. Chromatius az arianizmus ellenzője volt és Aranyszájú Szent János támogatója volt.

Chromatius írásait az idők során Aranyszájú Szent János latinra fordított munkái közé sorolták, vagy másoknak tulajdonították. A kéziratokban a „Chr" betűkkel rövidítették Chromatius nevét, a rövidítést a későbbi másolók hibásan Chrysostomusnak olvasták. Napjainkig mindössze tizenhét munkájáról bizonyosodott be, hogy valóban ő volt a szerzőjük. 1969-ben egy kutató, Henri Lemarié, harmincnyolc beszédét fedezte fel és publikálta.[1]

Eddig a következő művekről bizonyosodott be, hogy Chromatius a szerzőjük: A nyolc boldogságról; Tizenhét értekezés Máté evangéliumáról; Előszó az Úr imájához a katekumeneknek.

Az egyház december 2-án ünnepli Chromatiust.[2]

Források[szerkesztés]

  1. Chromace d'Aquilée, Sermons I-II, Paris 1969, 1971 (Sources chrétiennes 154, 164)
  2. 'Saint Chromatius of Aquileia'. saints.sqpn.com. (Hozzáférés: 2010. november 12.)
  • Vanyó László: Ókeresztény írók lexikona. Sajtó alá rend. és a bibliográfiát összeáll. Perendy László. Budapest: Szent István Társulat. 2004. = Szent István Kézikönyvek, 10. ISBN 963-361-632-8  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Chromatius című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap