Appalachiosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Appalachiosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta
Az Appalachiosaurus rekonstrukciója
Az Appalachiosaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Öregcsalád: Tyrannosauroidea
Nem: Appalachiosaurus
Fajok
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Appalachiosaurus témájú kategóriát.

Az Appalachiosaurus (jelentése 'Appalache-gyík') egy tyrannosauroidea dinoszaurusznem, amely a késő kréta időszakban élt Észak-Amerika területén. A legtöbb theropodához hasonlóan két lábon járó húsevő volt. Csak egyetlen ehhez a nemhez tartozó csontvázat fedeztek fel, ami egy fiatal, 7 méter hosszúságú és több, mint 600 kilogrammra becsült tömegű állat volt; a felnőttek még nagyobb méretet érthettek el. Ez a legteljesebb ismert theropoda, melynek maradványai Észak-Amerika keleti részéről kerültek elő.

Felfedezés és elnevezés[szerkesztés]

Az Appalachiosaurus fosszíliáit Alabama állam középső részén fedezték fel, a Demopolis Chalk Formációban. Ez a formáció a késő kréta időszak campaniai korszakának közepéről, mintegy 77 millió évvel ezelőttről származik.[1]

Nevét az Amerikai Egyesült Államok központi részén levő területről, az Appalache-hegység számára otthont adó Appalachiáról kapta, amiről az Appalachiosaurus egykori élőhelyét, az Appalachia szigetkontinenst is elnevezték. Emellett a nem nevének részét képezi az ógörög σαυρος / sauros 'gyík' szó is, a dinoszaurusznevek leggyakoribb utótagja. Csak egyetlen faja ismert, az A. montgomeriensis, melyet az Alabama állambeli Montgomery megye után neveztek el. A nem és a faj neve Thomas Carr, Thomas Williamson és David Schwimmer őslénykutatóktól, 2005-ből származik.

Anatómia[szerkesztés]

Az Appalachiosaurus csak részleges maradványok alapján ismert, melyek között megtalálható a koponya az állkapocscsont, a csigolyák és a medence egy része, valamint a majdnem hiánytalan hátsó lábak. A fosszíliák felhasználásával rekonstruált teljes csontvázat a birminghami McWane Science Centerben helyezték el. A koponyacsontok közötti nyitott varratok azt jelzik, hogy az állat nem volt felnőtt. Több rész is összetört, de a példány még így is elég információval és egyedi jellemzővel vagy apomorfiával szolgált. Az apomorfiák közül többet a koponyán azonosítottak, de emellett a láb karmain is felfedezhetők, melyeken egy szokatlan kiálló rész figyelhető meg a lábujj közelében. Hat alacsony kiemelkedés helyezkedik el egy sorban a pofa tetején, ahogyan az ázsiai Alioramus esetében, azonban a legtöbb tyrannosauroideánál szintén található valamilyen mintázat a pofa felső részén. Az Appalachiosaurus jelentős mértékben eltér az olyan Észak-Amerika keleti részéről ismert korai tyrannosauroideáktól, mint a Dryptosaurus, és jóval fejlettebb is azoknál.

Lehetséges kóros elváltozások[szerkesztés]

A farokcsigolyák közül kettőt összeforrva találtak meg, ami talán egy sérülést követő csontnövekedés eredménye lehetett.

Osztályozás[szerkesztés]

Az Appalachiosaurus egyetlen lelete elég teljes ahhoz, hogy a kladisztika felhasználásával filogenetikus elemzések alanyává váljon. A legelsőt még azelőtt végezték el, mielőtt az állatot elnevezték volna, és úgy találták, hogy az Appalachiosaurus a Tyrannosauridae család Albertosaurinae alcsaládjába tartozik az Albertosaurus és a Gorgosaurus mellett.[2] Az eredeti leírás szintén tartalmaz egy kladisztikus elemzést, ami szerint az A. montgomeriensis egy, a Tyrannosauridae családon kívül elhelyezkedő bazális tyrannosauroidea.[1] A családból az ázsiai Alectrosaurus mellett kizárták az Angliában talált Eotyrannust is. A korábbi tyrannosauroideák, például a Dilong és a Guanlong az elemzés idején még nem rendelkeztek leírással. Ezek a kizárások jelentős hatást gyakorolhatnak a csoport törzsfejlődésére, de eddig még nem publikáltak olyan elemzést, ami az összes tyrannosauroidea taxonra vonatkozna.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Appalachiosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. a b Carr, T.D., , Williamson, T.E., & Schwimmer, D.R. (2005). „A new genus and species of tyrannosauroid from the Late Cretaceous (middle Campanian) Demopolis Formation of Alabama”. Journal of Vertebrate Paleontology 25 (1), 119–143. o.  
  2. Holtz, T.R.. Tyrannosauroidea, 2nd Edition, Berkeley: University of California Press, 111–136. o. (2004)