Vízikalász

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Aponogeton szócikkből átirányítva)
Vízikalász
Aponogeton distachyos
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Hídőrvirágúak (Alismatales)
Család: Aponogetonaceae
Planch.
Nemzetség: Aponogeton
L.f.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vízikalász témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vízikalász témájú kategóriát.

A vízikalász vagy vízifüzér (Aponogeton) a hídőrvirágúak (Alismatales) rendjébe tartozó vízikalászfélék (Aponogetonaceae) családjának egyetlen nemzetsége. 45-50 faj tartozik ide.

A család közeli rokona a PotamogetonaceaeHydrocharitaceae családkomplexnek. Kromoszómaszámuk n=8.

A név az ifj. Carl von Linné által publikált Supplementum Plantarum 32: 214 (1782)-ben jelent meg elsőként, egy földrajzi helyből származtatták. Számos faját akváriumi dísznövényként használják.

Elterjedésük[szerkesztés]

Afrika, Ázsia és Ausztrálázsia trópusi-meleg mérsékelt éghajlatú területein élő, évelő vízinövények,[1] biodiverzitásuk Dél-Afrikában és Madagaszkáron a legnagyobb.

A kétsoros vízikalász (A. distachyos) dél-afrikai faj, de Dél-Ausztráliában, Dél-Amerika nyugati részén és Nyugat-Európában is kivadult.

Az egyes fajokat gyakran nehéz azonosítani a hibridizáció miatt (az A. crispus néven árult növények gyakran az A. natans-szal képzett hibridek).

Általában elmondható, hogy az ázsiai származású fajok egyszer virágoznak, míg az afrikai (Madagaszkárt is beleértve) fajok ugyanazon magszárról többször is virágot hajtanak.

Életmódjuk[szerkesztés]

Több fajuk időleges folyóvízben vagy állóvízben él, a szárazabb időszakot nyugvó állapotban, gumóként vészelve át. Teljesen vízi életmódú, lágy szárú növények tejszerű nedvvel. A legtöbb ázsiai faj egész évben víz alatt áll, az afrikai fajok a száraz évszakot leveleik elhullatásával nyugvó állapotban, tápanyagban gazdag gumóikkal vészelik át.

Fajok[szerkesztés]

A nemzetség fajai.[2][3][4] A lista nem teljes.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Watson, L. & Dallwitz, M. J. (1992 onwards): Aponogetonaceae Archiválva 2007. január 3-i dátummal a Wayback Machine-ben
  2. African Flowering Plants Database: Aponogeton
  3. Huxley, A., ed. (1992). New RHS Dictionary of Gardening. Macmillan ISBN 0-333-47494-5.
  4. van Bruggen, H. W. E. (1985). „Monograph of the genus Aponogeton (Aponogetonaceae)”. Bibliotheca botanica, Stuttgart 33 (137), i-viii, 1–76. o, Kiadó: E. Schweizerbart'sche Verlagsbuchhandlung. ISSN 0067-7892. (Hozzáférés: 2010. március 13.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aponogeton című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • H. W. E. van Bruggen: Monograph of the Genus Aponogeton (Aponogetonaceae), Stuttgart, 1985
  • Christel Kasselmann: Pflanzenaquarien gestalten, Franckh-Kosmos Verlag, Stuttgart 2001, ISBN 3-4400-8518-X
  • Christel Kasselmann: Aquarienpflanzen. Ulmer Verlag, Stuttgart 1999, ISBN 3-8001-7454-5
  • H. W. van Bruggen: Monograph of the genus Aponogeton (Aponogetonaceae), Bibliotheca Botanica, 1985, VIII, Heft 137, ISBN 3-5104-8008-2