Apollo Mozi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Apollo Mozi Pécs első állandó mozija és Magyarország első hangosfilmszínháza. Épülete a belvárosban, a Perczel Miklós utca 22. szám alatt található. Elsősorban filmvetítéseket tart, de számos kulturális program helyszíneként is szolgál.

Története[szerkesztés]

A 20. század elején népszerű befektetés volt a városban a mozi üzemeltetése, ekkoriban a helyi vállalkozók elsősorban ebbe fektették bele pénzüket. Így jött létre az Apollo Projektograph Rt. is, melynek alapítótagjai közé tartozott például Zsolnay Vilmos is. A vállalkozáshoz szükséges alaptőkét dr. Vámos Arthur pécsi drogériatulajdonos biztosította.[1]

Az Apollo Mozi építése 1912. nyarán vette kezdetét, Károlyi Emil tervei alapján. Az épület egyszerre mondható art déco és szecessziós stílusúnak is. A mozi belsejét Gebauer Ernő festőművész freskói díszítik.

Az Apolló Mozi hivatalosan 1912. december 14-én nyitotta meg kapuit. Nem csak egyszerű moziról volt szó: az udvarban egy kávézó kapott helyet, az előadások előtt és után itt szórakoztak a vendégek. Eleinte egy hatalmas terem volt a földszinten, amely kb. 550 főt volt képes befogadni. Később ennek a teremnek a helyére került a Trafik Étterem, az emeleten pedig két mozitermet alakítottak ki. Az egyik 100, a másik pedig 40 ülőhellyel szolgál. 2004-ben, jelentős felújítás után nyitott meg újra, ekkor vált a régió egyetlen művészmozijává. 2014-től szabad, független, közhasznú, helyi nonprofit, a pécsi Apollo Mozi Alapítvány gondozása alatt áll. A város egyik kedvelt, kulturális helyszínévé nőtte ki magát.

Az Apollo Mozi az Europa Cinemas Network,[2] az Art Mozi Egyesület[3] és a Mozisok Országos Szövetsége[4] tagja.

Célkitűzések[szerkesztés]

Az Apollo Mozi a szórakoztatáson és a közösségteremtésen kívül új nézőpontok megmutatására és a kritikus gondolkodás segítésére törekszik a filmművészet eszközeinek segítségével. Számos eseménnyel, találkozókkal (például filmklubokkal, beszélgetésekkel) színesíti a város kulturális életét, ezzel is segítséget nyújtva például a társadalmi jelenségek, egyenlőtlenségek, igazságtalanságok okainak megértésében.

Filmkínálat[szerkesztés]

A mozi 2004 óta a művészfilmek vetítését helyezi előtérbe, a programot mindig önállóan válogatják össze. Legtöbbször olyan filmeket tűznek ki a műsorra, melyek a nemzetközi filmfesztiválokon jól teljesítettek, azaz elsősorban sikeres rendezők, illetve hazai filmesek meghatározó művei tekinthetők meg. A kínálat aktuális dokumentumfilmekkel, ismeretterjesztő alkotásokkal és a filmvilág legkülönbözőbb országainak darabjaival kiegészülve válik teljessé.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]