Ao – Az utolsó ősember

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ao – Az utolsó ősember
(Ao, le dernier Néandertal)
2010-es francia film
Rendező Jacques Malaterre
AlapműMarc Klapczynski: Ao l'homme ancien (regény)
Műfaj
Forgatókönyvíró Michel Fessler, Philippe Isard, Jacques Malaterre
Főszerepben Simon Paul Sutton
Aruna Shields
Zene Armand Amar
Operatőr Sabine Lancelin
Vágó Jennifer Augé
Hangmérnök Pierre-Yves Lavoué, Jean-Luc Verdier, Thomas Gauder, Olivier Walczak
Jelmeztervező Jean-Daniel Vuillermoz
Díszlettervező Christian Marti
Gyártás
Gyártó UGC (Union générale cinématographique)
Ország Franciaország
Nyelv francia narráció,
kitalált őskori nyelvek
Játékidő 80 perc
Költségvetés 13 millió euró
Képarány 2,35 : 1
Forgalmazás
Bemutató2010. szeptember 29.
Korhatár12 III. kategória (NFT/0911/2013)
További információk

Az Ao – Az utolsó ősember (eredeti cím: Ao, le dernier Néandertal) 2010-ben bemutatott őstörténeti francia kalandfilm.

Cselekménye[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

30 000 évvel ezelőtt, Európa

Ao és Oa elválaszthatatlan neandervölgyi gyerekek. Amikor a klánjuk egy másik klánnal javakat cserél, Aót is odaadják a másik klánnak.

Ao (aki immár felnőtt férfi) megtalálta a helyét az új klánban, gyermeke is születik. Hogy húst szerezzenek, egy társával vadászni mennek. Sikerül egy jegesmedvét leteríteniük, de Ao társát megöli a vadállat. Amikor Ao visszatér a klán barlangjához, egész klánját holtan találja, és őt magát is megtámadja két cro-magnoni ember, de Ao elkergeti őket. (azt nem lehet tudni, hogy a klán tagjai mitől haltak meg: az ok lehet ellenséges támadás, betegség vagy a tűz kialvása)

Ao mély gyászban, szomorúan kóborol a végtelen hómezőn. Aónak időnként élénk látomása van, gyerekkori társát, Oát látja és hallja dobolni. Mindig abba az irányba megy, ahol őt látja, így egyre melegebb tájakra jut. Egy vaddisznót üldözve egy verembe esik, amit festett arcú emberek ástak. Ao a fogságukba esik. A festett arcúak egy terhes nőt és egy férfit is a fogságukban tartanak, akik pedig hozzájuk hasonló fajtájúak. A férfit rituálisan megölik. Ao észreveszi, hogy egy méhkas van a csoport közelében. Kiszabadul a kötelékeiből, leveri a méhkast, ami zűrzavart okoz. Eközben Ao elmenekül és a fogságban tartott nő is megszökik és Aót követi.

Ao egy barlangba húzódik, és a nő is utána megy, de tisztes távolságot tart tőle. A nő nemsokára megszüli gyermekét, egy kislányt. Ao úgy gondolja, hogy a gyermeket ő kapta a meghalt kislánya helyett, így őt is Neának nevezi. Egy alkalommal Ao ellopja a gyermeket és elmegy a barlangból. A nő őrjöng, amikor észreveszi a gyerek eltűnését, és Ao nyomába ered.

A festett arcúak a nyomukban vannak, és amikor rajtaütnek a nőn, Ao harcképtelenné teszi a támadókat. Ettől fogva együtt haladnak a nővel, mivel Ao tudja, hogy a gyermeket szoptatni kell (de továbbra is úgy gondolja, hogy a gyermek az övé). Ao egy alkalommal egy kancát csalogat magához, amivel meg tudja szoptatni a gyermeket, mivel Akinak az éhezés miatt nincs teje. Ao és Aki (a festett arcú nő) különböző nyelvet beszélnek, de lassanként tanítgatják és kezdik megérteni egymást.

Hosszú vándorlás után elérnek Ao klánjának eredeti barlangjához, ahol Ao holtan találja Oát. Így ő az utolsó neandervölgyi. Ao és Aki együtt maradnak és közös gyermekük lesz.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ao, le dernier Néandertal című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.