Anyai szív

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anyai szív
(Poziția copilului)
2013-as román film
RendezőCălin Peter Netzer
ProducerAda Solomon
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróRăzvan Rădulescu
Călin Peter Netzer
FőszerepbenLuminița Gheorghiu
Bogdan Dumitrache
OperatőrAndrei Butică
VágóDana Bunescu
Gyártás
OrszágRománia
Nyelvromán
Játékidő112
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Teodora Film
  • Cirko Film (Magyarország)
Bemutató2013. február 11. Berlin
Magyarország: 2013. október 24.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/1077/2013)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Anyai szív (Poziția copilului) 2013-ban készült román filmdráma, amelyet Călin Peter Netzer rendezett.

A film a 63. – debütált, ahol elnyerte az Arany Medve-díjat.[1][2][3] Ezenkívül ugyanitt elnyerte a filmkritikusok és -újságírók FIPRESCI-díját is. Bemutatták a 2013-as Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is.[4][5] Jelölték a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára a 86. Oscar-gálára.[6]

Szereplők[szerkesztés]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Cornelia Kenereș neves építész, a román elit tagja éppen születésnapjára készül, panaszkodik barátnőjének, hogy fia nem akar eljönni az ünnepségre. A születésnapi parti a fia nélkül zajlik le.

Egy operaelőadás közepén az anyát kihívják, hogy valami történt a fiával, balesetbe keveredett. Kiderül, hogy a fiának semmi baja, viszont elütött valakit egy vidéki országúton, miközben szabálytalanul, túl gyorsan hajtva előzött. Az anya azonnal a helyszínre megy, hogy megpróbálja elsimítani az ügyet. Közben hívja befolyásos ismerőseit, akik segíthetnek.

Közben megtudjuk, hogy anya és fia között feszült a viszony, mivel az anya teljesen rátelepedik a fia életére, mindenbe beleszól, ugyanakkor a fia is eléggé életképtelennek tűnik az anyja nélkül.

Az anya megpróbálja felvenni a kapcsolatot a koronatanúval, ő ült abban az autóban, amelyet a fia nagy sebességgel előzött, amikor elütötte az áldozatot. Tőle függ, hogy mekkora sebességet állapítanak meg, ami sokat nyomhat a latban. Az illető azonban egy minden hájjal megkent üzletember, aki azonnal átlátja, hogy ebből sok pénzt szerezhet, tehát megzsarolja az asszonyt.

Közben az elgázolt fiú családja készül a temetésre. Az asszony mindenképpen el akar menni és megígéri a fiának, hogy kiszáll az életéből, ha az most az egyszer utoljára megteszi, amit az anyja akar: menjen el a temetésre és kérjen bocsánatot a családtól.

A temetés napján el is mennek a faluba, de a fiú képtelen kiszállni az autóból, az anyját és szeretőjét küldi a családhoz kondoleálni. A film zárójelenetében azonban mégis azt kéri anyjától, hogy nyissa ki az ajtót (amit az anyja a központi zárral rázárt), és odamegy a gyászoló apához. Mindezt a szélvédőn át látjuk, nem halljuk, mi történik. A két férfi áll egymással szemben, végül bizonytalanul kezet fognak, az apa visszamegy a házba, míg a fiú visszaszáll az autóba.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Megjelenés[szerkesztés]

A filmet a Berlini Filmfesztiválon mutatták be 2013. február 11-én. Magyarországi bemutatójának időpontja: 2013. október 24.

Magyar nyelvű kritikák[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. First Films for the Competition and Berlinale Special. berlinale. [2013. április 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 2.)
  2. Prizes of the International Jury. berlinale. [2006. december 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. február 16.)
  3. Romanian film Child's Pose wins Golden Bear in Berlin. BBC News. (Hozzáférés: 2013. február 16.)
  4. Child's Pose. TIFF. [2013. augusztus 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 17.)
  5. Toronto Adds 75+ Titles To 2013 Edition. Indiewire. (Hozzáférés: 2013. augusztus 17.)
  6. Best Foreign Language Oscar: Romania Nominates 'Child's Pose'. Hollywood Reporter. (Hozzáférés: 2013. augusztus 26.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Child's Pose című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.