Anyai szív

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Anyai szív
(Poziția copilului)
2013-as román film
Rendező Călin Peter Netzer
Producer Ada Solomon
Műfaj filmdráma
Forgatókönyvíró Răzvan Rădulescu
Călin Peter Netzer
Főszerepben Luminița Gheorghiu
Bogdan Dumitrache
Operatőr Andrei Butică
Vágó Dana Bunescu
Gyártás
OrszágRománia
Nyelv román
Játékidő 112
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Teodora Film
  • Cirko Film (Magyarország)
Bemutató2013. február 11. Berlin
Magyarország: 2013. október 24.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/1077/2013)
További információk

Az Anyai szív (Poziția copilului) 2013-ban készült román filmdráma, amelyet Călin Peter Netzer rendezett. A film a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, ahol elnyerte az Arany Medve-díjat.[1][2][3] Ezenkívül ugyanitt elnyerte a filmkritikusok és -újságírók FIPRESCI-díját is. Bemutatták a 2013-as Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is.[4][5] A filmet jelölték a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára a 86. Oscar-gálára.[6]

Szereplők[szerkesztés]

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Cornelia Kenereș neves építész, a román elit tagja éppen születésnapjára készül, panaszkodik barátnőjének, hogy fia nem akar eljönni az ünnepségre. A születésnapi parti a fia nélkül zajlik le.

Egy operaelőadás közepén az anyát kihívják, hogy valami történt a fiával, balesetbe keveredett. Kiderül, hogy a fiának semmi baja, viszont elütött valakit egy vidéki országúton, miközben szabálytalanul, túl gyorsan hajtva előzött. Az anya azonnal a helyszínre megy, hogy megpróbálja elsimítani az ügyet. Közben hívja befolyásos ismerőseit, akik segíthetnek.

Közben megtudjuk, hogy anya és fia között feszült a viszony, mivel az anya teljesen rátelepedik a fia életére, mindenbe beleszól, ugyanakkor a fia is eléggé életképtelennek tűnik az anyja nélkül.

Az anya megpróbálja felvenni a kapcsolatot a koronatanúval, ő ült abban az autóban, amelyet a fia nagy sebességgel előzött, amikor elütötte az áldozatot. Tőle függ, hogy mekkora sebességet állapítanak meg, ami sokat nyomhat a latban. Az illető azonban egy minden hájjal megkent üzletember, aki azonnal átlátja, hogy ebből sok pénzt szerezhet, tehát megzsarolja az asszonyt.

Közben az elgázolt fiú családja készül a temetésre. Az asszony mindenképpen el akar menni és megígéri a fiának, hogy kiszáll az életéből, ha az most az egyszer utoljára megteszi, amit az anyja akar: menjen el a temetésre és kérjen bocsánatot a családtól.

A temetés napján el is mennek a faluba, de a fiú képtelen kiszállni az autóból, az anyját és szeretőjét küldi a családhoz kondoleálni. A film zárójelenetében azonban mégis azt kéri anyjától, hogy nyissa ki az ajtót (amit az anyja a központi zárral rázárt), és odamegy a gyászoló apához. Mindezt a szélvédőn át látjuk, nem halljuk, mi történik. A két férfi áll egymással szemben, végül bizonytalanul kezet fognak, az apa visszamegy a házba, míg a fiú visszaszáll az autóba.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Megjelenés[szerkesztés]

A filmet a Berlini Filmfesztiválon mutatták be 2013. február 11-én. Magyarországi bemutatójának időpontja: 2013. október 24.

Magyar nyelvű kritikák[szerkesztés]

Kapcsolati tőke - Filmtett.ro

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. First Films for the Competition and Berlinale Special. berlinale. (Hozzáférés: 2013. január 2.)
  2. Prizes of the International Jury. berlinale. (Hozzáférés: 2013. február 16.)
  3. Romanian film Child's Pose wins Golden Bear in Berlin. BBC News. (Hozzáférés: 2013. február 16.)
  4. Child's Pose. TIFF. [2013. augusztus 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 17.)
  5. Toronto Adds 75+ Titles To 2013 Edition. Indiewire. (Hozzáférés: 2013. augusztus 17.)
  6. Best Foreign Language Oscar: Romania Nominates 'Child's Pose'. Hollywood Reporter. (Hozzáférés: 2013. augusztus 26.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Child's Pose című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.