Anyósnyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anyósnyelv
Levelei és virágzata
Levelei és virágzata
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Spárgafélék (Asparagaceae)
Alcsalád: Medvefűformák (Nolinoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Dracaeneae
Nemzetség: Fácánlevél (Sansevieria)
Thunb. (1794)
Fajcsoport: Sansevieria sect. Sansevieria
Alfajcsoport: Sansevieria subsect. Sansevieria
Faj: S. trifasciata
Tudományos név
Sansevieria trifasciata
Prain, 1903
Szinonimák
 • Sansevieria laurentii
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Anyósnyelv témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Anyósnyelv témájú médiaállományokat és Anyósnyelv témájú kategóriát.

Az anyósnyelv vagy szobai tigrislevél (Sansevieria trifasciata), illetve fácánlevél az egyszikűek (Liliopsida) osztályának spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, ezen belül a spárgafélék (Asparagaceae) családjába tartozó, levélszukkulens faj.[1][2] A növényt Raimondo di Sangro tiszteletére nevezték el, aki az olaszországi Sanseviero fejedelme volt.

Előfordulása[szerkesztés]

Az anyósnyelv eredeti előfordulási területe Nyugat-Afrika trópusai, Nigériától délkeletre egészen a Kongó-medencéig.

Kultúrtörténeti jelentősége[szerkesztés]

A kínai mitológiában jótékony hatást tulajdonítanak neki.[3] A kínaiak szerint aki anyósnyelvet tart, azt Isten megajándékozza a hét erény gyakorlásának képességével. A növényt lehetőség szerint napfényes helyre tették, feldíszítették Főnix-madárral és sárkányokkal. Szerencsehozó növényként tekintettek rá.

Megjelenése, fajtái, általános jellemzői[szerkesztés]

Örökzöld és évelő növény, mely gyöktörzsből (rizóma) terjedve sűrű csoportokat alkot. A gyöktörzs egyaránt ülhet a talaj felszínén és alatt. A függőlegesen felfelé növő levelei központi tőlevélrózsából (rosetta) indulnak ki. Az idős anyóslevél levelei sötétzöldek, világos szürkészöldes keresztsávokkal tarkítva.

A növény magassága 20 centiméter és 1 méter között szokott lenni. A levelek általában 70-90 centiméter hosszúak és 5-6 centiméter szélesek. Sárgás árnyalatú fehér virágai egy magas száron helyezkednek el. Termései vörös bogyók.

Az anyósnyelv közkedvelt szobai dísznövény. Elpusztíthatatlansága és igénytelensége miatt tartása mondhatni a reneszánszát éli. (Egyedül a túlöntözést és a tűző napot nem bírja, még a dohányfüsttel szemben is ellenálló!) A retrohangulatot kedvelők körében kiváltképp népszerű. A modern lakberendezés világában is megtalálta a helyét.

A NASA az egyik leghatásosabb légtisztító növénynek tekinti. Jelentős mennyiségű benzolt, formaldehidet, illetve triklór-etilént tud kiszűrni a levegőből.[4] Az eredeti elterjedési területén a bennszülöttek az erős rostjaiból íjhúrt készítettek. Egyes kultúrákban az anyósnyelvet az értékes rostjai miatt termesztik, kiváló kötélalapanyagok, szőnyegalapanyagok.[5]

Melegkedvelő, emiatt az északibb tájakon csak bent a házban tartható. Beéri kevés fénnyel és időnkénti locsolással. Télen csak két hónaponként kell öntözni. Túlöntözéskor hamar rothadni kezd. Ilyenkor csak az segít, ha azonnal átültetjük száraz földbe.[6]

Számos díszfajtáját fejlesztették ki, ezek közül a legkedveltebbek a következők: 'Compacta', 'Goldiana', 'Hahnii', 'Laurentii', 'Silbersee' és 'Silver Hahnii'.[7] A S. trifasciata var. laurentii és a 'Bantel's Sensation' elnyerték a The Royal Horticultural Society a Royal Horticultural Society Award of Garden Merit, azaz szabad fordításban a Kerti Termesztésre Érdemes Növény Díját.[8][9]

A növény szaponint tartalmaz, mely enyhe mérgezést okozhat a kutyáknál és macskáknál.[10]

Tenyészhely[szerkesztés]

Világos, de a tűző napfénytől védett, levegős és meleg helyet kíván, ahol a hőmérséklet télen sem csökken 16 °C alá. (Amennyiben tűző napra tesszük, levelei hamar megégnek és elszáradnak.)

Talaj[szerkesztés]

Tőzeg alapú földkeverék, például Floresca B virágföld

Öntözés, párásítás[szerkesztés]

Az anyósnyelvvel gondozásával kapcsolatban a legfontosabb azt a szabályt betartani, hogy egész évben csak mérsékelten öntözzük, ám minél melegebb helyen áll a növény, annál több vizet kapjon. A túlöntözés és főleg a pangó víz azonban elpusztítja! Kiváltképp káros, ha az öntözés után lehűl a növény cserepe.

Nagy erénye, hogy jól bírja a lakások szárazabb levegőjét is, ami más szobanövények esetében a fűtési szezonban problémát jelent. Ennek köszönhetően a párásítással nem kell foglalkozni.

Tápanyagellátás, trágyázás[szerkesztés]

Nyáron kéthetente tápoldatozzuk. Szintén a nyári hónapokban mérsékelten juttassunk számára kaktusztrágyát.

Átültetés[szerkesztés]

Ha a gyökerek a föld felszínén megjelennek, célszerű átültetni nagy, a lapos cserépbe. Jól bevált szakmai fogás, ha átültetésnél a cserép alján lévő vízelvezető nyílást cseréptörmelékkel takarjuk el.

Szaporítás[szerkesztés]

Tőosztással és levéldugványokkal egyaránt szaporítható. Azt azonban számításba kell venni, hogy utóbbi esetben a sárga csíkos dugványokból is egyszerű zöld levelű növények fejlődnek.

Elrendezés[szerkesztés]

A különböző színű és levélcsíkozottságú fajták együtt nagyon szép kombinációt alkotnak. De más növényekkel együtt is igen jól mutat.

Kártevők, betegségek[szerkesztés]

Az anyósnyelv alapvetően egy rendkívül szívós, a legszélsőségesebb körülmények között is életképes növény, amelyet ritkán támadnak meg betegségek és kártevők. Időnként azonban a legyengült példányokat károsíthatják levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák és liszteskék is.

.A pangó víz rothadást idéz elő. Ha pedig túlságosan sötét helyen vagy alacsony hőmérsékleten tartjuk a növényt, a levelein foltok keletkezhetnek.

Az egészségre gyakorolt kedvező hatása[szerkesztés]

Az anyósnyelv jót tesz a légző– és immunrendszernek. Segít csökkenteni a magas vérnyomást és fejfájások gyakoriságát.[11] (Ugyanúgy, ahogyan az aloé vera, az anyósnyelv is elsősorban éjszaka termel oxigént.) A szakértők szerint az anyósnyelv azok közé a szobanövények közé tartozik, amelyek a mentális egészségünk megőrzésében is segédkezhetnek. Gondos ápolásával csökkenthető a stressz-szint, elűzhető a szorongás, kivédhető a depresszió érzése.[12]

Új trendek az anyósnyelv-termesztésben[szerkesztés]

Manapság divatba jött, hogy az anyósnyelvet mindenféle színes, növekedést visszafogó kupakkal törpésítik, bizarr megjelenést kölcsönözve a növénynek.[13]

A kertészetekben és a virágboltokban mind gyakrabban találkozhatunk olyan anyósnyelvekkel, amelyek leveleit szerencsebambusz módjára fonják össze.[14] Már Magyarországon is fel-feltünedeznek a kereskedelemben a lézergravírozással különféle mintákkal ellátott anyósnyelvek. (Például bagolyminta, rózsaminta.)[15]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Harrison, Lorraine. RHS Latin for gardeners. United Kingdom: Mitchell Beazley, 224. o. (2012). ISBN 9781845337315 
 2. 'Sansevieria trifasciata'. World Checklist of Selected Plant Families. Royal Botanic Gardens, Kew. (Hozzáférés: 2012. december 31.)
 3. Sansevieria - különleges anyósnyelvek (agroforum.hu)
 4. A study of interior landscape plants for indoor air pollution abatement
 5. Sansevieria: különleges anyósnyelvek (agroforum.hu)
 6. Mother-in-Law's Tongue or Snake Plant. (Hozzáférés: 2010. március 4.)
 7. Smith, William Walter: Sansevieria. Plant Patent 470. United States Patent Office. (Hozzáférés: 2013. március 26.)
 8. 'Sansevieria trifasciata var. laurentii (v) AGM. Royal Horticultural Society. (Hozzáférés: 2013. március 26.)[halott link]
 9. 'Sansevieria trifasciata 'Bantel's Sensation' AGM. Royal Horticultural Society. (Hozzáférés: 2013. március 26.)[halott link]
 10. Mother-in-Law’s Tongue. ASPCA
 11. Elalvást segítő növények a lakásban (mentatrend, 2017. szeptember 20.)
 12. Öt szobanövény, amely a mentális egészségedre is jó hatással van (bien.hu)
 13. Így futtatják a kereskedők az anyósnyelvet (kertlap.hu)
 14. Így futtatják a kereskedők az anyósnyelvet (kertlap.hu)
 15. Így futtatják a kereskedők az anyósnyelvet (kertlap.hu)

Források[szerkesztés]

Halina Heitz-Andrea Kögel: A 200 legszebb szobanövény – gyakorlati tanácsokkal; Magyar Könyvklub, 1995, 188. oldal

Anja Flehmig-Friedrich Strauss: Szobanövények kiválasztása és gondozása; Holló és Társa Könyvkiadó, 2000, 83. oldal

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sansevieria trifasciata című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]