Anton Tus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Anton Tus
Született 1931. november 22.
Bribir
Meghalt 2023. szeptember 4. (91 évesen)[1]
Zágráb
Állampolgársága horvát
Ország Jugoszlávia, Horvátország
Fegyvernem jugoszláv légierő, horvát fegyveres erők
Szolgálati ideje 1949-1992
Rendfokozata Stožerni general
Csatái horvátországi háború
Kitüntetései Grand Order of King Petar Krešimir IV

Anton Tus (Bribir, 1931. november 22.Zágráb, 2023. szeptember 4.) horvát tábornok, aki 1985 és 1991 között a Jugoszláv Légierő vezetőjeként szolgált, a horvátországi háború idején 1991 és 1992 között a horvát fegyveres erők első vezérkari főnöke volt. [2][3]

Életpályája[szerkesztés]

A Jugoszláv Néphadseregben[szerkesztés]

A Cirkvenica melletti Bribirben született. 1944-ben, tizenhárom évesen csatlakozott a Népi Felszabadító Hadsereghez és a jugoszláv partizánkülönítményekhez.[4] A háború után a Légierő Akadémiáján végzett. A volt Jugoszláv Néphadsereg (JNA) minden típusú harci repülőgépét üzemeltette, és ő volt a Jugoszláv Légierő egyetlen pilótája, aki amerikai és szovjet szuperszonikus repülőgépekkel is repült. 1985-től 1991 júniusáig Tus tábornok volt a Jugoszláv Légierő és Légvédelem (JRZ) parancsnoka. A JNA-ban altábornagyi rangig jutott.

1991 májusában a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság miniszterelnöke, Ante Markovic el akarta mozdítani Veljko Kadijević hadseregtábornokot, és Tus tábornokot akarta kinevezni új szövetségi védelmi miniszternek, aki akkor még a JNA belgrádi parancsnokságán tevékenykedett. A terv az volt, hogy semlegesítsék a Milosevics-párti erőket a JNA-ban, így Tus tábornok a JNA élén, Stjepan Mesić az elnökség élén, Markovic pedig a Szövetségi Végrehajtó Tanács (SIV) élén legyen. Tus tábornok egyetértett a tervvel, és Zágrábba érkezése után Markovic tárgyalt erről Franjo Tuđman elnökkel is. Bár Tuđman elnök azt mondta, hogy fontolóra veszi a tervet, az kudarcot vallott, miután Tus tábornokot kinevezték a Horvát Fegyveres Erők első vezérkari főnökévé. [5]

Tevékenysége a horvátországi háborúban[szerkesztés]

1991 szeptemberében Tus tábornok csatlakozott a horvát hadsereghez (HV), melynek ő lett az első vezérkari főnöke. Ebben a beosztásban 1992 novemberéig maradt. A JNA-ból a HV-hez érkezett hivatásos katonákkal folyamatosan nyomást gyakorolt Tuđman elnökre, hogy nem nyerheti meg a háborút, és nem hajthat végre támadó hadműveleteket, ha kizárólag a „rendőrségre támaszkodik”, mert ezek olyan erők, amelyek elsősorban az ország védelmi feladatait tudják hatékonyan ellátni, de támadásra nem alkalmasak. Ennek ellenére Tuđman elnök egészen a végsőkig úgy gondolta, hogy a háború elkerülhető, és nem sietett a hadsereg megalakításával. Tus tábornok nehéz és heves vitákat folytatott vele ebben a kérdésben, mert Tuđman elnök mindenképpen el akarta kerülni a háborút, vagyis nem akarta, hogy a harcok fellángoljanak. Tus tábornok szerint Tuđman elnök meg volt győződve arról, hogy a nemzetközi közösség beavatkozik és megakadályozza a konfliktus eszkalációját.[6]

Amikor már komoly fegyveres összecsapások kezdődtek Horvátország területén, Tus tábornok meggyőzte Tuđman elnököt, hogy nincs több idő a várakozásra. Két hónap telt el azóta, hogy szerbek és a JNA egységei Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából benyomultak Horvátországba.[7] Tus mint a horvát fegyverkezés, a stabilitás és a saját erőibe vetett hit képviselője elsőként a varasdi JNA laktanya elfoglalását szorgalmazta. Tuđman elnök Tus tábornok és más JNA tisztek nyomására végül jóváhagyta az akciót.[6] Tus tábornok szerint a horvát hadsereg első igazi műveletei a belovári laktanyák és a pločei kikötő megtámadása és elfoglalása voltak 1991-ben. Az itteni JNA laktanya elleni tíz napos támadás során a HV-nek körülbelül 150 páncélozott szállítójárművet, 220 harckocsit, 400 db 100 mm-nél nagyobb ágyút, 200 000 automata rohampuskát és több millió lőszert sikerült megszereznie.[7] Tus szerint képzett tisztek fektették le a HV alapjait, megerősítették a horvát hadsereget és meggyengítették a JNA-t. A JRZ és a Jugoszláv Haditengerészet (JRM) már aligha működhetett, miután a horvátok és a szlovének kiléptek a JNA-ból.[6]

1991-1992 telén Tus más HV tisztekkel együtt kidolgozta a frontális támadás tervét, és Horvátország megszállt területei minél nagyobb részének felszabadítását. Szerinte a Bljesak-hadműveletnek már 1991-1992 telén meg kellett volna megtörténnie, de a január 2-ai fegyverszünet megállította az egész akciót. A vezérkar vezetőjeként Tus összetűzésbe került Gojko Šušak védelmi miniszterrel, akit az ország „neousztasa” vonalának vezetőjének tartott. Šušak, noha nem volt katona, elkezdett beavatkozni a hadsereg munkájába, azaz parancsokat adott ki a vezérkar tudta nélkül. Tus ezért panaszt tett Tuđman elnöknél, azzal érvelve, hogy a védelmi miniszter ugyan hatással lehet a hadseregre, de nem közvetlenül, hanem csak a vezérkar főnökével egyetértésben vagy az elnökön mint főparancsnokon keresztül.

Tus szerint a honvédő háború alatt két parancsnoki vonal működött, az egyiket a vezérkar, a másikat Šušak miniszter vezette. A „kettős parancsnoki vonal” legdrasztikusabb példájaként Tus a bosanska posavinai megállapodást említi. Tus szerint a HV igyekezett megtartani a Szávamentét, de Šušak miniszter 1992 májusában már megállapodott Radovan Karadžić-tyal annak átadásáról. Tus egy értekezleten felvetette Bród elestének kérdését azzal, hogy közvetlenül kérdezte Tuđman elnököt, hogy miért bontották le azt a hidat, amelyen a vezérkar a város védelmére akart erőket küldeni, és kinek a döntésével vonták ki a HV erőket. Tus nem tudott ezekről a döntésekről. A tábornoknak röviden elmondták, hogy a HV-erők rombolták le a hidat, Tuđman elnök pedig azt mondta, hogy ő sem ismer minden részletet.[8]

1995-ben Tus tábornok személyesen szorgalmazta az Una hadművelet lebonyolítását, mivel ez Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában nemcsak katonai, hanem politikai vereséget is jelentett a Nagy-Szerbia-gondolatnak. A háború után Tuđman elnök fő katonai tanácsadója volt. 2001 és 2005 között a Horvát Köztársaság misszióját is vezette az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) központjában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Croatian General Anton Tus Passes Away Aged 93
  2. Anton Tus: an officer and a diplomat. NATO Review, 2002 [2010. november 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 20.)
  3. Anton Tus (1931 - ) (horvát nyelven). Vojska.net. (Hozzáférés: 2010. október 20.)
  4. Nova Hrvatska. Nova Hrvatska (1985). Hozzáférés ideje: 2013. április 4. 
  5. Gordan Malić. „Ante Marković, Posle 12 godina ćutanja: Moja istina o smrti Jugoslavije - feljton 8. „Život bez dokumenata””, Dnevni list Danas, 2003. november 13. 
  6. a b c Vlado Vurušić: Anton Tus Izjava Borisa Tadića o Oluji je strašna (1. dio). Jutarnji list, 2010. augusztus 7. [2013. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 21.)
  7. a b Krešimir Žabec: Tus, Stipetić, Špegelj i Agotić: Dan prije opsade Vukovara Tuđman je Imri Agotiću rekao: Rata neće biti!. Jutarnji list, 2011. május 28. [2012. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 21.)
  8. Vlado Vurušić: Anton Tus: Izjava Borisa Tadića o Oluji je strašna (2. dio). Jutarnji list, 2010. augusztus 7. [2013. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 21.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Anton Tus című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.