Anton Szandor LaVey

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Anton LaVey szócikkből átirányítva)
Anton Szandor LaVey
Utolsó TV-interjúja (1996/97)
Utolsó TV-interjúja (1996/97)
Életrajzi adatok
Születési névHoward Stanton Levey
Született1930. április 11.
Chicago, Illinois
NemzetiségEgyesült Államok amerikai
Elhunyt1997. október 29. (67 évesen)
San Francisco, Kalifornia
Házastársa
  • Diane Hegarty
  • Blanche Barton
gyermekei
  • Karla LaVey
  • Zeena Schreck
  • Satan Xerxes Carnacki LaVey
Iskolái
  • Globe High School
  • Tamalpais High School
Munkássága
Vallássátánista

HivatalA Sátán Egyházának főpapja
Hivatali idő19661997

Anton Szandor LaVey aláírása
Anton Szandor LaVey aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Anton Szandor LaVey témájú médiaállományokat.

Anton Szandor LaVey, született Howard Stanton Levey[1][2] (Chicago, Illinois, 1930. április 11.San Francisco, Kalifornia, 1997. október 29.) a Sátán Egyházának alapítója és főpapja volt, emellett író, okkultista, színész és zenész. Ő írta a Sátáni Bibliát és hozzá köthető a sátánizmus (ld. LaVey-i sátánizmus) vallásként való elismertetése, ami vegyíti saját, az emberi természetről meglévő ismereteit a materializmus és az individualizmus mellett elkötelezett filozófusok meglátásaival, és aminek megfogalmazásához nem vett igénybe „természetfeletti útmutatást”. LaVey nem tekinti a Sátán-t szó szerint vett istenségnek vagy entitásnak, csupán egy történelmi és irodalmi alaknak, ami a földi értékeket szimbolizálja.

Életrajz[szerkesztés]

LaVey Chicagóban (Illinois állam) született. Családja hamarosan San Franciscóba (Kalifornia állam) költözött, ahol LaVey korai éveit San Francisco Bay Area nevű részén töltötte, később Zone-ban (Arizonában) élt. Életrajza szerint ősei zsidó, francia, román, német, orosz és elzászi eredetűek. Szülei támogatták zenei képességeinek fejlődését, ő pedig több hangszeren is kipróbálta magát. Kedvencei a billentyűsök voltak, köztük az orgona és a calliope (egyfajta gőzzel, vagy sűrített levegővel hajtott orgona).

LaVey az életrajza szerint otthagyta a középiskolát, hogy cirkuszokhoz és karneválokhoz csatlakozzon, ahol előbb segédmunkákat végzett és így kapcsolatba került a nagymacskákkal, később zenész lett és calliope-n játszott. LaVey később megjegyezte, hogy látta, amint ugyanazok az emberek látogatják az erkölcstelen szombat esti műsorokat és a vasárnap reggeli evangelizációs sátrakat. Mindezek csak megerősítették növekvő cinikus vallási nézeteit. A későbbiekben sok dolga akadt bárokban, lokálokban és éjszakai klubokban orgonistaként. Míg orgonán játszott a Los Angeles-i kabaré műsorokban, állítólag rövid viszonya volt Marilyn Monroe-val (később vitatott állítás).

Életrajza szerint LaVey visszaköltözött San Franscisco-ba, ahol fotósként dolgozott a rendőrségnek. Később az életrajzírók megkérdőjelezték, hogy valaha is dolgozott a rendőrségnek, minthogy nincsenek feljegyzések, amelyek alátámasztják ezt az állítást. LaVey találkozott és összeházasodott Carole Lansinggel, aki 1952-ben megszülte első gyermekét, Karla LaVey-t. 1960-ban elváltak, miután LaVey életébe belépett Diane Hegarty. Hegarty és LaVey sohasem házasodtak össze, de társak voltak sok éven keresztül, tőle született második lánya Zeena Galatea LaVey 1964-ben.

Paranormális kutatásai miatt helyi hírességé vált és orgonistaként (beleértve wurlitzeres fellépéseit is a Lost Weekend koktélbárban) lehetősége nyílt sok San Francisco-i neves személy elcsábítására saját partijaira. A vendégek között megfordult Carin de Plessin, Michael Harner, Chester A. Arthur III, Forrest J. Ackerman, Fritz Leiber, dr. Cecil E. Nixon, és Kenneth Anger is.

LaVey 1997. október 29-én halt meg szívelégtelenségben, de a Sátán Egyháza azóta is működik Peter H. Gilmore, Peggy Nadramia és Blanche Barton vezetésével.

Könyvek[szerkesztés]

LaVey könyvei[szerkesztés]

Könyvek LaVey-ről[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wright, Lawrence - "It’s Not Easy Being Evil in a World That’s Gone to Hell", Rolling Stone, September 5, 1991: 63-68, 105-16.
  2. Birth certificate and "relatives" confirm http://www.churchofsatan.org/aslv.html Archiválva 2011. augusztus 28-i dátummal a Wayback Machine-ben