Anton Gvajc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anton Gvajc
Született1865. augusztus 21.
Ljubljana
Elhunyt1935. augusztus 3. (69 évesen)
Brežice
Állampolgársága
Foglalkozásafestőművész
SírhelyeMaribori temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Anton Gvajc témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Anton Gvajc (Ljubljana, 1865. augusztus 21.Brežice, 1935. augusztus 3.) szlovén festő.

Élete[szerkesztés]

1886-ban apja kérésére Bécsbe ment építéstechnikát tanulni, de már a következő évben beiratkozott a Művészeti Akadémiára, ahol August Eisenmengernél, Christian Griepenkerlnél, Siegmund L’Allemandnél tanult. 1891 után Josef Matthias Trenkwaldnál folytatta a tanulmányait.

1895-től rajztanárként dolgozott a goriziai női tanári szemináriumban. 1916-ban az első világháború eseményei során a Gvajc-házat a benne lévő festményekkel együtt az olasz csapatok megsemmisítették. Gvajcnak sikerült megszöknie, egy ideig a testvérével Bleiburgban élt. 1919-ben Triesztben tanári állást kapott, a következő évtől kezdve Mariborban telepedett le, ahol a férfitanári szemináriumban tanított, és az Ivan Grohar Művészklub vezetője volt.

Gvajc elsősorban tájfestészettel foglalkozott, mindig szigorú realizmussal. Szülőföldje, Szlovénia békés tájait, az egyszerű hétköznapi élet jeleneteit kedvelte.

Leghíresebb művei: Az elhagyott énekes, Sürgős ima, Jeruzsálem városának építése és védelme, Találkozás, Pásztorlány, Drága tyúkjaim, Az erdő, Cseresznye és füge, Tavasz, Erdőben, Pihenés és Holdfény.

1900-ban bemutatta műveit az első szlovén művészeti kiállításon, Goriziában Anton Dermote házában. 1912 júliusában a Jakopič pavilonban, 1924-ben a szlovén műalkotások kiállításán Hodoninban láthatták a festményeit, valamint Triesztben, Zágrábban, Belgrádban, Ljubljanában, Mariborban és Szófiában.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ruš fogadalmi festménye utáni másolat.
  2. Anton Gvajc Slovene Early Modernism (angolul) [A szlovén korai modernizmus]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Гвайц, Антон című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]