Antoine Risso

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Antoine Risso
Életrajzi adatok
Született1777. augusztus 7.
, Szavoja, Nizza
Elhunyt1845. augusztus 25. (68 évesen)
Nizza
Ismeretes mint
  • botanikus
  • természettudós
  • zoológus
  • karcinológus
  • halbiológus
  • entomológus
Pályafutása
Szakterületbotanika, ichthiológia

Hatással voltak ráGiovanni Battista Balbis
A Wikimédia Commons tartalmaz Antoine Risso témájú médiaállományokat.

Antoine Risso francia nevén, Antoine Joseph Risso olasz nevén Antonio Giuseppe Risso (Nizza, 1777. augusztus 7. – Nizza, 1845. augusztus 25.) francia-olasz természettudós, botanikus és ichthiológus. Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: „Risso”.

Természettudományi munkásságát elismerve ma iskola, kollégium és egy körút is viseli nevét szülővárosában. Tisztelete jeleként róla nevezték el a risso-delfint.

Életútja[szerkesztés]

Risso Nizzában született 1777. augusztus 7-én. A város ebben az időben a Szavojai Nagyhercegséghez tartozott. Édesapja asztalos volt és a fiatal korától a természettudományokat kedvelő Antoine szerencsésnek mondhatta magát, hiszen fiatalon tizenkét éves korában az orvos-botanikus Giovanni Battista Balbis mellé kerülhetett, mint gyógyszertári tanonc. Itt kezdte a természettudományi alapokat elsajátítani. Későbbi munkái is szülővárosához kötötték, dolgozott a városi kórházban, majd igazgatóként gondozta a városi botanikus kertet. Ezek mellett szerteágazó nemzetközi kapcsolatokat is kiépített, hiszen tagja volt számos nemzetközi tudományos társaságnak Párizsban, Torinóban, Londonban, Bázelban és Philadelphiában.[1][2]

Publikációi[szerkesztés]

1810-ben jelentette meg Nizza halfaunájáról szóló Ichthyologie de Nice írását. Pierre-Antoine Poiteau rajzaival gazdagon díszített "Histoire Naturelle des Orangers" (1818-1822) munkájában az illatos fehér virágok, a tarka ízletes gyümölcsök, a citrusfélék és a narancsok leírásai jelentek meg.[3] 1826-ban összeállította Histoire naturelle de l'Europe méridionale címmel Dél-Európa természettörténetéről szóló munkáját. Nevéhez köthető mintegy ötven faj első leírása. Ismertebbek ezek közül a vaskos csabak, a pisztrángmárna, és a márványos zsibbasztó rája.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gaston Fredj és Michel Meinardi. L'Ange et l'Orchidée : Risso, Vérany & Barla : une lignée de savants de renommée mondiale à Nice au XIXe (francia nyelven). Serre Éditeur (Nice), 149. o. (2007) 
  2. David M. Damkaer. Antoine Joseph Risso, The Copepodologist's Cabinet: A Biographical and Bibliographical History, Volume 1, Memoirs of the American Philosophical Society, Volume 240 (angol nyelven). American Philosophical Society, 163–167. o. (2002). ISBN 9780871692405 
  3. Histoire Naturelle des Orangers (angol és francia nyelven). corsica.corse.inra.fr. [2008. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 15.)

További információk[szerkesztés]