Antiokheiai Szent Margit-templom (Kopcsány)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján
Antiokheiai Szent Margit-templom
  • szlovák műemlék
  • kulturális szlovák műemlék
EgyházmegyePozsonyi főegyházmegye
VédőszentAntiokheiai Szent Margit
Építési adatok
Építése9. század
Stíluselő-romanikus
TelepülésKopcsány
Elhelyezkedése
Antiokheiai Szent Margit-templom (Szlovákia)
Antiokheiai Szent Margit-templom
Antiokheiai Szent Margit-templom
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 48° 47′ 46″, k. h. 17° 06′ 31″Koordináták: é. sz. 48° 47′ 46″, k. h. 17° 06′ 31″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Antiokheiai Szent Margit-templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Antiokheiai Szent Margit-templom Szlovákiában Kopcsány közelében egyike a kevés fennmaradt templomnak, amelyek feltételezhetően a Nagymorva Birodalom korából származnak. Szlovákia legrégebbi templomai közé tartozik; valószínűleg a 9. vagy 10. században építették, első fennmaradt említése 1329-ből való. A templomot a 18. századig használták.

Leírása[szerkesztés]

A templom elő-romanikus(wd) stílusban épült. Egyhajós templom, amelyben a keleti presbitériumhoz kis, téglalap alakú presbitérium csatlakozik. A legutóbbi ásatások szerint az eredeti templomnak egy téglalap alakú narthex volt a nyugati végén, benne egy kővel kirakott nagy sírral. Amikor a narthexet lebontották, beillesztették a gótikus boltívet, amely azután a nyugati bejáratot képezte.[1]

1995 óta a templomot a szlovák kulturális örökség részeként tartják nyilván. A nagyközönség számára a templom kívülről megtekinthető. Kopcsánytól keletre egy mezőn áll, és mintegy 1,6 kilométerre helyezkedik el a nagymorávaiai Mikulčice településtől, amely a Morva folyó másik partján található. Egy út vezet hozzá, a közelében egy 16-17. századi épület romja található, amely talán major vagy kúria lehetett.

Kutatástörténet[szerkesztés]

A cseh-szlovák határ közelében található kis templomot hosszú ideig barokk kápolnának tartották. A templom első építészeti felmérését 1964-ben végezték, ekkor a templom építését a gótikus időszakra datálták. 1996-ban Viktor Ferus közzétett egy hipotézist a nagymorva eredetet illetően. A 2004-es kutatások során három sír és több ékszer került elő a templom mellől, amelyek a Nagymorva Birodalom korából származnak.[2] A sírok helyzete már igazodott a temploméhoz, és a sírok az épületből származó habarcsot tartalmaztak. A töredékek alakja és mérete arra utal, hogy a templom építési szakaszában keletkeztek, és nem valamely későbbi bontáskor.[3] Ebben az időszakban ezt a templomot tartották az egyedülinek, amely a nagymorva korszakból fennmaradt Csehországban illetve Szlovákiában.[4] 2013-ban egy kutatócsapat a dendrokronológia segítségével elemzett egy fadarabot az épületből, és kijelentették, hogy 951-re datálható,[5] ami az építést a 10. század második felére, a Nagymorva Birodalom bukása és a Magyar Királyság alapítása közötti időszakra teszi. Ezek az eredmények nem voltak általánosan elfogadottak, és további ellenőrzés alatt állnak.[6]

Jelenleg a régészeti kutatás a történelmi táj és településeinek rekonstrukciójára összpontosít. Ebben az időszakban a templom további felújításokon esett át, és a régi vakolatot eltávolították a falakról. A hajó északi oldalán található két íves ablak eredeti, míg a déli oldalon lévő ablakokat a utóbb a román korban módosították.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Polacek L. Mikulcice Vol. 1 régészet, 6-7. oldal
  2. Peter Baxa-Renata Glaser-Opitzová-Jana Katkinová-Viktor Ferus: Veľkomoravský kostol v Kopčanoch. In: Pamiatky a múzeá č. 4, 2004, s. 65.
  3. Baxa, Ferus & Glaser-Opitzová 2005.
  4. Botek 2014, 313. o.
  5. Bahýl et al 2013, 133. o.
  6. Botek 2014, 113. o.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Church of St. Margaret of Antioch, Kopčany című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]