Ugrás a tartalomhoz

Anthemius bizánci miniszter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anthemius bizánci miniszter
Született4. század
Diocese of Egypt
Elhunyt5. század
Állampolgárságarómai
GyermekeiAnthemius Isidorus
Foglalkozása
Tisztségerómai szenátor
SablonWikidataSegítség

Anthemius (?–414?) keletrómai politikus, az ifjú II. Theodosius uralkodásának első éveiben idején a kormányzat irányítója volt. Hasonló nevű unokája, Anthemius később a Nyugatrómai Birodalom császára lett.

Az előkelő családból származó Anthemius (nagyapja, Philippus Constantinus uralkodása idején volt miniszter) a Keletrómai Birodalom praefectus praetorio volt Flavius Arcadius és II. Theodosius császársága idején. Ilyen minőségében nagy munkát vitt végbe: igyekezett kiegyezni a nyugati birodalomfelet irányító Stilichóval, és ezt jelzendő 405-ben mindkettőjüket consullá választották. Anthemius sokat tett a kereszténység terjesztéséért és a pogányság visszaszorításáért is: több törvényt hoztak a pogányok, zsidók és eretnekek ellen.

A praefectus praetorio nagy általánosságban sikertelenül próbálta megállítani a Kis-Ázsiát dúló iszauri törzseket és a Balkánt fosztogató germán csoportokat. A 408-ban visszavert hun támadás után Konstantinápoly körül maradandó védműveket emeltetett már II. Theodosius idején (a munkálatok 413-ban fejeződtek be). Stilicho halála után érezhetően javult a két birodalomfél viszonya, és szorosabbra fűződtek a kapcsolatok: 409-ben Honorius unokaöccsével, a keleti császárral együtt lett konzul.

Anthemius 414-ben tűnt el a politikai palettáról: lehet, hogy meghalt, de az is előfordulhat, hogy Theodosius menesztette miniszterét, hiszen ekkor hivatalosan is nővére, az energikus Pulcheria vette át a császár és a birodalom ügyei feletti irányítást.

Források

[szerkesztés]