Antal Paszkál spanyol infáns

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Antal Paszkál
UralkodóházBourbon
Született1755. december 31.
Caserta, Nápoly
Elhunyt1817. április 20. (61 évesen)
El Escorial, Spanyolország
NyughelyeEl Escorial-i királyi kolostor
ÉdesapjaIII. Károly spanyol király
ÉdesanyjaSzászországi Mária Amália
HázastársaMária Amália infánsnő
Vallásarómai katolikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Antal Paszkál témájú médiaállományokat.

Antal Paszkál (Ferenc Xavér János Nepomuk Aniello Rajmund Szilveszter;[1] Caserta, Nápolyi Királyság, 1755. december 31. – El Escorial, Spanyolország, 1817. április 20.), Spanyolország infánsa, III. Károly spanyol király és Szászországi Mária Amália királyné második legfiatalabb gyermeke, a későbbi IV. Károly spanyol király és I. Ferdinánd nápoly–szicíliai király testvére. Gyermektelenül hunyt el hatvanegy éves korában.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

Anton Raphael Mengs 1766 körüli portréja az ifjú infánsról (Museo del Prado)

Antal Paszkál 1755. december 31-én született a Palazzo Vecchióban (Acquaviva), ahol a családja a casertai királyi palota megépülte előtt élt. Ő volt Károly, Szicília és Nápoly királya (a későbbi spanyol király) és Szászországi Mária Amália királyné a tizenkettedik gyermeke egyben ötödik fia. Születésekor csak hat testvére volt életben, utána már csak egy, Ferenc Xavér született. Tizenhárom testvére között van a későbbi IV. Károly spanyol és I. Ferdinánd nápoly–szicíliai királyok, valamint Mária Ludovika is, aki I. Péter Lipót toszkánai nagyherceg (a későbbi német-római császár) felesége lett.

Nagybátyja, VI. Ferdinánd spanyol király 1759-es halálát követően családjával a Nápolyi Királyságból Spanyolországba költöztek, mivel a fiúörökös hiányában elhunyt Ferdinánd koronája öccsére, Károlyra, azaz Antal Paszkál herceg apjára szállt. Ekkor testvérei többi tagjával együtt megkapta a spanyol infáns rangot.

Későbbi élete[szerkesztés]

Harminckilenc éves korában feleségül vette unokahúgát, az akkor tizenhat esztendős Mária Amáliát. Az ifjú infánsnő IV. Károly spanyol királynak, Antal Pászkál bátyjának leánya volt. Házasságukra 1795. augusztus 25-én került sor a La Granja de San Ildefonsó-i királyi palotában. A kettős esküvő másik résztvevői másik unokahúga, Mária Lujza infánsnő és Lajos parmai herceg volt. Az ifjú feleség három évvel később, 1798-ban hunyt el szülés közben születendő fiúgyermekükkel együtt. Antal Paszkál infáns sosem házasodott újra.

Aktívan részt vett a Spanyol Birodalom közéletében. Támogatta unokaöccsét, Asztúria hercegét a királyné szeretőjével, Manuel Godoy miniszterrel szembeni fellépésben. Ő volt a Legfelsőbb kormányzótanács (spanyolul: Junta Suprema de Gobierno) elnöke, egyben a Spanyol Birodalom régense fivére, a király távollétében 1808 áprilisa és májusa között a franciaországi invázió idején.[2]

A félszigeti háború alatt a királyi család több tagjával együtt háziőrizetbe került a Château de Valençay-ban. A háború lezártát követően számos magas rangú tisztséget töltött be a spanyol kormányban.[2] Lelkes híve volt az abszolutizmusnak, intézkedéseivel az abszolút monarchia erősítésén dolgozott.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. spanyolul: Antonio Pascual Francisco Javier Juan Nepomuceno Ángel Raimundo Silvestre
  2. a b Biografías y Vidas: Antonio Pascual de Borbón (spanyol nyelven). (Hozzáférés: 2007. április 4.)
Antal Paszkál
Bourbon-ház, spanyol ág
Született: 1755. december 31. Elhunyt: 1817. április 20.
Előző
VII. Ferdinánd
(mint király)
Legfelsőbb Kormányzótanács elnöke
1808. április 10. – május 4.
Következő
Joachim Murat
(mint a királyság altábornagya)