Anne a Zöld Oromból

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anne a Zöld Oromból
(Anne of Green Gables)
1985-ös kanadai televíziós film
Rendező Kevin Sullivan
Producer
Műfaj dráma
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene Hagood Hardy
Gyártás
Ország  Kanada
Nyelv angol
Játékidő
  • 199 perc (4 rész)
  • 180 perc (2 rész)
Forgalmazás
Bemutató
Eredeti adó Kanada CBC
Magyar adó Story4
Kronológia
Kapcsolódó film Anne: Utazás a Zöldormú házba
Kapcsolódó műsor Anne a Zöldormú Házból
További információk

Az Anne a Zöld Oromból vagy Anna (eredeti cím: Anne of Green Gables) kanadai televíziós filmsorozat, amely Lucy Maud Montgomery kanadai írónő Anne Shirley-regénysorozata alapján készült, hat epizódos minisorozat. Először négy epizód készült belőle 1985-ben, majd 1987-ben és 2000-ben készült hozzá egy-egy folytatás Anna – A történet folytatódik címmel. A forgatókönyvet Joe Wiesenfeld írta, Kevin Sullivan rendezte, a zenéjét Hagood Hardy szerezte, a producere Ian McDougall, a főszerepben Megan Follows látható. Kanadában 1985. december 5-én, Amerikában 1986. február 17-én mutatták be. Magyarországon a Magyar Televízión és a Story4-en vetítették le.

Cselekmény[szerkesztés]

Anne Shirley egy 11 éves álmodozó, élénk fantáziájú árva lány, aki egyik családtól a másikhoz kerül mindenhol rosszul bánnak vele, majd az árvaházban köt ki. Hat hónapot tölt el ott, mikor egy idős testvérpár, az Avonlea faluban élő Marilla és Matthew Cuthbert az egyik ismerősükön keresztül egy 12-13 éves fiút kér az árvaháztól, de valami hiba történt és fiú helyett Anne-t küldik hozzájuk. Eredeti szándékuktól eltérve maguknál tartják a kislányt, aki szívesen marad náluk, és hamar összebarátkozik Diana Barryvel, a gyümölcsösön túl lakó, vele egyidős lánnyal. Az iskolában hamar osztályelső lesz, és mindenkivel ki tud jönni, kivéve Gilbert Blythe-ot, aki az első napon vörös haja miatt répának szólítja. Anne sok kalandnak lesz részese Prince Edward-szigeti Avonlea-ben.

Később tanítóképzőbe megy, utána az avonlea-i iskolában, majd egy leánynevelő intézetben is tanít. Időközben összebarátkozik Gilberttel, aki bevallja neki, hogy szereti. Később összeházasodnak.

Adatok[szerkesztés]

Hossz: 6x90perc Rendező: Kevin Sullivan Fényképezte: Marc Champion

Név Színész
Anne Shirley Megan Follows
Marilla Cuthbert Colleen Dewhurst
Matthew Cuthbert Richard Farnsworth
Diana Barry Schuyler Grant
Gilbert Blythe Jonathan Crombie

Epizódok[szerkesztés]

  1. Anna (1. rész)
  2. Anna (2. rész)
  3. Anna (3. rész)
  4. Anna (4. rész)
  5. Anna – A történet folytatódik (1. rész)
  6. Anna – A történet folytatódik (2. rész)

Források[szerkesztés]