Anne Bradstreet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Anne Bradstreet
Annebradstreet.jpg
Élete
Születési név Ann Dudley
Született 1612
Northampton, Anglia
Elhunyt 1672. szeptember 16.
Andover, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok
Sírhely Massachusetts
Szülei Dorothy Yorke
Thomas Dudley
Házastársa Simon Bradstreet (1628–1672, körülbelül)
Gyermekei
  • Dudley Bradstreet
  • John Bradstreet
  • Dr. Samuel Bradstreet
  • Sarah Bradstreet
  • Dorothy Bradstreet
  • Rev. Simon Bradstreet
  • Mercy Bradstreet
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) vers
A Wikimédia Commons tartalmaz Anne Bradstreet témájú médiaállományokat.

Anne Bradstreet született Anne Dudley (Northampton, Anglia kb. 1612Andover, Massachusetts, 1672. szeptember 16.) amerikai írónő, az első jelentős írónő, akinek az írásait a gyarmati Amerikában publikálták.

Élete[szerkesztés]

Szülei, Thomas Dudley és Dorothy Yorke,[1] az Abella fedélzetén emigránsokként vándoroltak be Amerikába a kislány Anne-nel együtt.[2] A családja pozíciója miatt művelt körülmények között nőtt fel. Tizenhat évesen hozzáment Simon Bradstreethez. Anne apja és férje a Massachusetts Bay gyarmati kormányzójaként szolgált. 1630-ban. Anne ízületei a himlő miatt lebénultak, de nem engedte, hogy a bénulás elhalványítsa az iránti szenvedélyét, hogy a férjével éljen, és családot alapítson. A rossz egészségi állapota ellenére nyolc gyermeket szült és kényelmes társadalmi megítélést alakított ki. 1666. július 10-én tűz ütött ki otthonában, ami hajléktalanná tette a családot. Akkorra Anne egészsége lassan romlott, tuberkulózistól szenvedett és betegségbe mellett a legnagyobb fájdalmat az okozta számára, hogy elvesztette szeretett kislányát Dorothyt, majd nem sokkal később fiát is, de ő erős maradt, a Bibliába és a vallásba vetett hite segítségével megtalálta a békét. Neveltetése megengedte neki, hogy hozzáértéssel írjon a politikáról, történelemről, gyógyszerekről, és a teológiáról. Személyes könyvtárában a könyvek sorszámozva voltak több mint 800 könyv, amelyek közül sok odaveszett a tűzvészben.

A második kiadású (posztumusz) Bradstreet versek kiadásának címlapja, 1678

Munkássága[szerkesztés]

Költészete a világ megfigyelésén alapul, politikai és vallásos témákra összpontosít. A 20. században kritikus elfogadást nyert, különösen a vallásos verseiért. Munkásságát mélyen befolyásolta Guillaume du Bartas költő, akit támogattak 17. századi olvasók. A hagyományos hozzáállás ellenére az női tudást és értelmet összpontosította magában, szabad gondolkodó volt és néhányan őt korai feministának tartják. 1647-ben sógora, Rev. John Woodbridge, segítségével, az ő tudta nélkül, adták ki első munkáját The Tenth Muse Lately Sprung Upként Londonban és Amerikában.

Források[szerkesztés]

  1. Biográfia Archiválva 2007. január 27-i dátummal a Wayback Machine-ben (angolul)
  2. Ann Woodlief: Anne Bradstreet életrajza (angolul)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]