Annalista Saxo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Annalista Saxo
Életrajzi adatok
Született12. század
Elhunyt12. század
Ismeretes minttörténetíró
Nemzetiségnémet
Pályafutása
Szakterülettörténettudomány
Kutatási területvilágtörténelem
Jelentős munkáiKrónika

Annalista Saxo („Szász annalista”) egy nem ismert nevű középkori, latin nyelven író német krónika-szerkesztő megnevezése. Valószínűleg a Nienburgban lévő apátságban élt.

Élete[szerkesztés]

Művében – mely elsősorban egy tény- és adatgyűjtemény – a 741. és 1142. közötti évek frank, majd német uralkodóit, és ezek cselekedeteit jegyezte föl valamikor 1148 és 1152 között. Több mint 100 forrásra hivatkozik, köztük olyanokra is, melyek ma már elvesztek. Ahogy közeledik a saját korához, az Annalista nem elégedett meg pusztán a tények rögzítésével, hanem elemzésének, illetve értékítéletének is hangot adott. Szászország, sőt a Kijevi Rusz történetéhez elsőrangú forrás. Egy példányban maradt fenn, amelyet a Francia Nemzeti Könyvtárban őriznek.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Annalista Saxo című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]