Anna (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Anna
(Anne of Green Gables)
1985-ös kanadai televíziós film
Rendező Kevin Sullivan
Producer
AlapműAnne of Green Gables
Műfaj dráma
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene Hagood Hardy
Gyártás
Ország Kanada
Nyelv
Játékidő
  • 199 perc (4 rész)
  • 180 perc (2 rész)
Forgalmazás
Bemutató
Eredeti adó Kanada CBC
Eredeti magyar adó MTV, Story4
Kronológia
Kapcsolódó film Anne: Utazás a Zöldormú házba
Kapcsolódó műsor Anne a Zöldormú Házból
További információk

Az Anne a Zöld Oromból vagy Anna (eredeti cím: Anne of Green Gables) 1985-ben vetített kanadai televíziós filmsorozat, amely Lucy Maud Montgomery kanadai írónő Anne Shirley-regénysorozata alapján készült, és hat egész estés hosszúságú epizódokból áll. Először négy epizód készült belőle 1985-ben, majd 1987-ben és 2000-ben készült hozzá egy-egy folytatás Anna – A történet folytatódik címmel. Az írója Joe Wiesenfeld, a rendezője Kevin Sullivan, a zeneszerzője Hagood Hardy, a producere Ian McDougall, a főszereplője Megan Follows. A tévéfilmsorozat az Anne of Green Gables Productions, a Sullivan Entertainment, a TV-60 Filmproduktion és a WonderWorks gyártásában készült. Műfaját tekintve filmdráma-sorozat. Kanadában 1985. december 5-én a CBC-n vetítették. Amerikában 1986. február 17-én vetítették a televízióban. Magyarországon az MTV-n és a Story4-en vetítették.

Cselekmény[szerkesztés]

Anne Shirley egy 11 éves álmodozó, élénk fantáziájú árva lány, aki egyik családtól a másikhoz kerül mindenhol rosszul bánnak vele, majd az árvaházban köt ki. Hat hónapot tölt el ott, mikor egy idős testvérpár, az Avonlea faluban élő Marilla és Matthew Cuthbert az egyik ismerősükön keresztül egy 12-13 éves fiút kér az árvaháztól, de valami hiba történt és fiú helyett Anne-t küldik hozzájuk. Eredeti szándékuktól eltérve maguknál tartják a kislányt, aki szívesen marad náluk, és hamar összebarátkozik Diana Barryvel, a gyümölcsösön túl lakó, vele egyidős lánnyal. Az iskolában hamar osztályelső lesz, és mindenkivel ki tud jönni, kivéve Gilbert Blythe-ot, aki az első napon vörös haja miatt répának szólítja. Anne sok kalandnak lesz részese Prince Edward-szigeti Avonlea-ben.

Később tanítóképzőbe megy, utána az avonlea-i iskolában, majd egy leánynevelő intézetben is tanít. Időközben összebarátkozik Gilberttel, aki bevallja neki, hogy szereti. Később összeházasodnak.

Adatok[szerkesztés]

Hossz: 6x90perc Rendező: Kevin Sullivan Fényképezte: Marc Champion

Szereplő Színész Magyar hang
Anne Shirley Megan Follows Kisfalvi Krisztina
Marilla Cuthbert Colleen Dewhurst Pásztor Erzsi
Matthew Cuthbert Richard Farnsworth Simon György
Diana Barry (Wright) Schuyler Grant Báthory Orsolya
Gilbert „Gil” Blythe Jonathan Crombie Bor Zoltán

Epizódok[szerkesztés]

  1. Anna (1. rész)
  2. Anna (2. rész)
  3. Anna (3. rész)
  4. Anna (4. rész)
  5. Anna – A történet folytatódik (1. rész)
  6. Anna – A történet folytatódik (2. rész)

Források[szerkesztés]