Ann Sothern

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ann Sothern
1960-ban
1960-ban
SzületettHarriette Arlene Lake
1909. január 22.[1][2][3][4][5]
Valley City, Észak-Dakota
Elhunyt2001. március 15. (92 évesen)[1][2][3][4][5]
Ketchum, Idaho
Állampolgárságaamerikai
HázastársaRoger Pryor (1936–1943)
Robert Sterling (1943–1949)
GyermekeiTisha Sterling
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
Halál okaszívelégtelenség
Színészi pályafutása
Aktív évek1927–1987
Műfajokpop

A Wikimédia Commons tartalmaz Ann Sothern témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ann Sothern (Harriette Arlene Lake) (Valley City, 1909. január 22.Ketchum, Idaho, 2001. március 15.) amerikai színésznő, akinek karrierje hat évtizedet ölelt át.

A filmiparban betöltött helyének köszönhetően csillagja megtalálható a Hollywood Walk of Fame-en.

Fiatalkora[szerkesztés]

1909. január 22-én született az észak-dakotai Valley Cityben Harriette Arlene Lake néven. Minneapolisban nőtt fel, ahol 1926-ban érettségizett a Minneapolis Central High School tanintézményben.

Karrierje[szerkesztés]

18 évesen hagyta el otthonát, hogy szerencsét próbáljon a filmiparban. 1927-ben kapta első statisztaszerepét a Broadway Nights című filmben. Később a New York-i Broadway-n kezdett el fellépni, 1931-ben főszerepet kapott az America's Sweetheart (135 alkalommal lépett fel benne) és az Everybody's Welcome (139-szer lépett fel benne) című darabokban.

1934-ben a Columbia Picturesszel írt alá szerződést, de két évvel később a stúdió felbontotta azt. 1936-ban az RKO Picturesszel szerződött le, ahol csinált egy sor olyan filmet, amely nem igazán váltotta ki a nagyközönség érdeklődését, ezért elhagyta a stúdiót, és átment a Metro-Goldwyn-Mayerhez.

Első filmje az MGM-mel az 1939-ben bemutatott Maisie volt, melyben egy táncosnőt alakított, akinek a színpadi neve Maisie Ravier volt. Ezt a produkciót még kilenc folytatás is követte, a második rész Congo Maisie (1940), az utolsó pedig Undercover Maisie (1947) volt.

1940-ben szerepelt az Orchidea testvér című bűnügyi vígjátékban Edward G. Robinson és Humphrey Bogart oldalán. 1949-ben egyik főszereplője a Joseph L. Mankiewicz rendezte az Egy levél három asszonynak című romantikus drámának Jeanne Crain és Linda Darnell mellett. Az '50-es években csak néhány mozifilmben játszott, főleg televíziós produkciókban volt látható.

Késői pályafutása[szerkesztés]

Az egykori szépség Sothern májgyulladásban szenvedett, amelynek következtében deréktól lefelé túlsúlyossá vált. Ettől kezdve szűk fekete nadrágokat kezdett el hordani, hogy megjelenése előnyösebb legyen. Ezenkívül egy hátsérülést szenvedett el, amikor lezuhant a színpadról egy színházi előadás során.

1964-ben a Henry Fonda főszereplésével készült A legjobb ember-ben egy olyan nőt formált meg, akinek idegesítő viselkedését az elnökjelöltnek mindenképp tolerálnia kellett, mert jelentős befolyással bírt a párt politikai életében. Sothernt Golden Globe-díjra jelölték legjobb női mellékszereplő kategóriában.

A későbbiekben szórványosan dolgozott a televízióban egészen a '80-as évek közepéig, beleértve a nagy sikerű Egy levél három asszonynak tévés feldolgozását is. Utolsó filmszerepe a Bálnák augusztus-ban volt 1987-ben. A Lillian Gish és Bette Davis alakította idős testvérpár szomszédját formálta meg. Alakításáért az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjra jelölte legjobb női mellékszereplő kategóriában.

Magánélete[szerkesztés]

1936 és 1943 között a színész Roger Pryor felesége volt. Néhány héttel a válása után hozzáment a szintén színész Robert Sterlinghez. A párnak egy lánya (Tisha) született , majd hat év házasság után elváltak.

1987-ben Sothern visszavonult a színészettől és az idahoi Ketchumba költözött, ahol élete végéig élt.

Halála[szerkesztés]

2001. március 15-én hunyt el Ketchumban 92 éves korában, szívinfarktus következményében.

Fontosabb filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ann_Sothern című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]