Ann Sheridan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ann Sheridan
Ann Sheridan Cowboy from Brooklyn trailer.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Clara Lou Sheridan
Született 1915. február 21.
Denton
Elhunyt 1967. január 21. (51 évesen)
Los Angeles
Sírhely Hollywood Forever Cemetery
Házastársa Edward Norris (1936-1939)
George Brent (1942-1943)
Scott McKay (1966-1967)
Pályafutása
Iskolái University of North Texas
Aktív évek 19341967

Ann Sheridan az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ann Sheridan témájú médiaállományokat.

Ann Sheridan (Denton, Texas, USA, 1915. február 21.Los Angeles, Kalifornia, 1967. január 21.) amerikai színésznő.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Clara Lou Sheridan néven született a texasi Dentonban. Az University of North Texas hallgatója volt, amikor nővére neküldte fényképét a Paramount Pictures stúdiónak. Ezt követően egy szépségversenyen indult, amit meg is nyert, és a díj részeként apró filmszerepet kapott a Paramounttól. A tanulmányait félbeszakítva Hollywoodba ment sikert keresni.

Első ízben 1934-ben azaz 19 éves korában jelent meg a filmvásznon, a Search for Beauty című filmben, és két évig jelentéktelen szerepeket játszott a and Paramount filmjeiben. A Paramount nem törődött Sheridan tehetségének kibontakoztatásával, így a színésznő 1936-ban átszerződött a Warner Bros. stúdióhoz. Ekkor változtatta meg nevét Ann Sheridanra.

Sheridan kilátásai javulni kezdtek. Egyetlen hét alatt 250 házassági ajánlatot kapott a rajongóitól.[1] AZ 1940-es évek elején a magazinok címlapjának népszerű alakja, úgynevezett pin-up girl volt.

Ő volt a hősnője Kathryn Heisenfelt Ann Sheridan and the Sign of the Sphinx (Ann Sheridan és a szfinx jele) című regényének, amelyet a Whitman Publishing Company adott ki 1943-ban. A történet hősnőjét a híres színésznővel azonosították, de a cselekmény kitalált volt. A történet a fiatal kamaszokat célozta meg, némiképpen emlékeztetve Nancy Drew kalandjaira. A regény része volt annak a 16 könyvből álló sorozatnak, amelynek mindegyik könyvében egy-egy filmszínésznő volt a főhősnő.[2]

Fontos szerepeket kapott, és a kritikusok illetve a nézők is kedvezően fogadták az olyan filmekben mint például az Mocskos arcú angyalok (Angels with Dirty Faces) (1938), amelyben partnerei James Cagney és Humphrey Bogart voltak, a A holnap hősei (Dodge City) (1939), Errol Flynn és Olivia de Havilland mellett, a Torrid Zone, Cagney-vel illetve az Éjszaka az úton (They Drive by Night)) George Raft és Bogart társaságában (mindkettő 1940), A férfi, aki vacsorára jött (The Man Who Came to Dinner)(1942) Bette Davis-szel, és a Királyok sora (Kings Row) (1942), amelyben Ronald Reagan, Robert Cummings és Betty Field voltak a partnerei. Kellemes énekhangja miatt olyan musicalekben is fellépett, mint például az It All Came True (1940) és Navy Blues (1941). Figyelemre méltó alakítást nyújtott két legsikeresebb filmjében, a Nora Prentiss és a The Unfaithful címűekben (mindkettő 1947).

Ezen sikerei ellenére karrierje hanyatlásnak indult. A Howard Hawks rendezte A hímnemű hadimenyasszony (I Was a Male War Bride) (1949), amelyben partnere Cary Grant volt, szintén sikeres lett, de az 1950-es években nehezen talált munkát, és alig kapott filmszerepet. Az 1960-as évek közepén az Another World című televíziós sorozatban játszott.

1966-ban Sheridan egy új televíziós sorozatban vállalt szerepet, a Pistols 'n' Petticoats című western-vígjátékban. A forgatás közben azonban megbetegedett, és máj-és torokrákban halt meg. Éveken át láncdohányos volt, és Cagney megjegyezte önéletrajzában, hogy Sheridannak a rák támadásakor nem volt semmi esélye. Testét elhamvasztották, és hamvait a Los Angeles-i Pines krematórium kápolnájában tárolták, mígnem 2005-ben végső nyughelyére került a Hollywood Forever temetőben.[3] A Pistols 'n' Petticoats-ot hivatalosan lemondták a halála előtt, ennek ellenére utóbb néhány epizódot mégis sugároztak. Ezek közül legalább egyben szinkronizálták, feltehetőleg azért, mert a rák megtámadta a hangját, és az utolsó részekben már nem jelent meg.

Sheridan háromszor ment férjhez. Egyik férje, a szintén Warner Brothersnél játszó George Brent partnere volt a Honeymoon for Three című filmben.

A filmgyártásban játszott szerepe elismeréseként Ann Sheridannak van egy csillagja a Hollywood Walk of Fame-en.

Filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek és hivatkozások[szerkesztés]

  1. "Everybody Wants to Marry Annie," AP, May 25, 1941
  2. Whitman Authorized Editions for Girls
  3. Archivált másolat. [2006. február 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. február 9.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Ann Sheridan című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ann Sheridan témájú médiaállományokat.