Ankole-Watusi marha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ankole-Watusi marhák egy franciaországi állatkertben
Az amszterdami állatkertben

Az Ankole-Watusi marha egy modern amerikai Ankole-zebu, amely az afrikai Sanga marha egyik fajtájából lett kialakítva. Legfőbb jellemzője az igen nagy méretű tülök.[1][2]

Története[szerkesztés]

Az Ankole-Watusi marha története a 20. század elején kezdődik, amikor Afrikából Németországba szállítottak néhány Ankole-zebut az állatkertek számára. Később Németországból elkerültek más európai állatkertekbe is. Az Amerikai Egyesült Államokba az 1960-as években kerültek. Az első példányokat New York államban helyezték el, ahol aztán Kanadából származó bikákkal keresztezték, így jött létre a mai szarvasmarhafajta, az Ankole-Watusi marha. 1983-ban pedig létrejött e tehenet megőrző és védő Nemzetközi Ankole-Watusi marha Anyakönyvezés (Ankole Watusi International Registry).[3] Ebből kiindulva 1989-ben létrehozták a fajtastandardot. A 2016-os adatok szerint világszinten 1500 egyed létezett, ezek 80%-a az USA-ban.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a szarvasmarha sokféle színben található, azonban a vöröses barna a legelterjedtebb. Az Ankole-Watusi marha középméretű szarvasmarha, testtömege általában 430-550 kilogramm, de a bikák akár 540-730 kilogrammosak is lehetnek.[4] Az újszülött borjú testtömege 14-23 kilogramm, és néhány hónapig kis méretű marad. Az Ankole-Watusi marha legfőbb jellemzője a hatalmas szarva. A szarvak hegye között akár 2,4 méter távolság is lehet. A Guinness Rekordok Könyve szerint ennek a marhafajtának van a legnagyobb szarvkerülete. A CT Woodie nevű bika szarvkerülete (valószínűleg a tövénél) 103,5 centiméter (2004. szeptember 20.),[5] a Lurch nevű ököré pedig 95,25 centiméter (2003. május 6.). Az ökör 2010. május 22-én elpusztult.[6]

Életmódja[szerkesztés]

Tápláléka füvek és levelek. Hatalmas szarvait őshazájában védekezésre használta.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Barbara Rischkowsky, D. Pilling (eds.) (2007). List of breeds documented in the Global Databank for Animal Genetic Resources, annex to The State of the World's Animal Genetic Resources for Food and Agriculture. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. ISBN 9789251057629. Accessed June 2017.
  2. Breed data sheet: Ankole-Watusi/United States of America. Domestic Animal Diversity Information System of the Food and Agriculture Organization of the United Nations. Accessed June 2017.
  3. Ankole-Watusi Cattle. Ankole Watusi International Registry. Accessed June 2017.
  4. Valerie Porter, Lawrence Alderson, Stephen J.G. Hall, D. Phillip Sponenberg (2016). Mason's World Encyclopedia of Livestock Breeds and Breeding (sixth edition). Wallingford: CABI. ISBN 9781780647944.
  5. Largest horn circumference – bull. Guinness World Records. (Hozzáférés: 2012. február 14.)
  6. Largest horn circumference - steer. Guinness World Records. (Hozzáférés: 2012. február 14.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ankole-Watusi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Ankole-Watusi
A Wikimédia Commons tartalmaz Ankole-Watusi marha témájú médiaállományokat.