Ankole-Watusi marha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ankole-Watusi marhák egy franciaországi állatkertben

Az Ankole-Watusi marha az afrikai zebu, a Sanga marha egyik fajtája. Az állatot, külön Ankole-nak vagy Watusi-nak is nevezik.

Előfordulása[szerkesztés]

Az Ankole-Watusi marhát inkább Közép-Afrikában, főleg Ugandában, Ruandában, Burundiban, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén tenyésztik. Évszázadokig tenyésztették, és még tenyésztik Afrikában. Manapság betelepítették Európába, Észak- és Dél-Amerikába, valamint Ausztráliába is.

Megjelenése[szerkesztés]

egy nagy bika

Ez az állat, középméretű szarvasmarha, testtömege általában 430-540 kilogramm; bikák akár 540-730 kiogrammosak is lehetnek. Az újszülött borjú súlya 14-23 kilogramm, és néhány hónapig kisméretű marad. Talán az Ankole-Watusi marha legfőbb jellemzője a hatalmas szarva. A szarvak hegye között, akár 2,4 méter is lehet. A Guinness Rekordok Könyve szerint, ennek a marhafajtának van a legnagyobb és második legnagyobb szarvkörvonala. A CT Woodie nevű bika szarvkörvonala (valószínűleg a tővénél) 103,5 centiméter (2004. szeptember 20),[1] a Lurch nevű ököré pedig 95 centiméter (2003. május 6.). Az ökör 2010. május 22.-én elpusztult.[2]

Életmódja[szerkesztés]

Az Ankole-Watusi marha főleg afrika szavannáin él. Tápláléka füvek és levelek. Hatalmas szarvait a védekezésre használja. Napközben a borjak, egy nőstény felügyelete alatt, míg éjszaka a csorda közepén alszanak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Largest horn circumference – bull. Guinness World Records. (Hozzáférés: 2012. február 14.)
  2. Largest horn circumference - steer. Guinness World Records. (Hozzáférés: 2012. február 14.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ankole-Watusi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ankole-Watusi marha témájú médiaállományokat.

Rice, Andrew (January 27, 2008), "A Dying Breed", The New York Times, <http://www.nytimes.com/2008/01/27/magazine/27cow-t.html>