Angyal János (humorista)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Angyal János
Angyal János 1969-ben a Postás Művelődési Központ színpadán (Budapest)
Angyal János 1969-ben a Postás Művelődési Központ színpadán (Budapest)
Született 1941. február 27.
Érsekújvár, Magyarország
Elhunyt 2003. december 4. (62 évesen)
Budapest, Magyarország
Nemzetisége magyar
Foglalkozása humorista, újságíró
Kitüntetései Munka Érdemrend arany fokozata (1970)
Szocialista Kultúráért érdemérem (1982)
A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2000)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Angyal János témájú médiaállományokat.

Angyal János (Érsekújvár, 1941. február 27.Budapest, 2003. december 4.) magyar humorista, újságíró.

Életútja[szerkesztés]

Első sikerét az 1962-es Ki mit tud?-on aratta, amikor első lett az egyéb kategóriában. A Kamara Varieté, a Vidám Színpad és a Mikroszkóp Színpad tagjaként ért el sikereket, majd szabadúszóként folytatta pályafutását. Utánzóképessége által számtalan magyar színész és politikus hangján volt képes megszólalni, ennek köszönhetően bejárta Magyarországot és a szomszédos országokat. Többek között fellépett Moszkvában, New Yorkban, Los Angelesben, Montréalban és Velencében.

Az 1960-1980-as évek elejéig gyakori szereplő volt a Rádiókabaréban, valamint a Magyar Televízió képernyőjén: Telepódium, Szeszélyes évszakok. Legsikeresebb magánszáma az Alkohólia volt. Számos alkalommal kölcsönzött hangot az Uborka című produkció bábfiguráinak.

Újságíróként is tevékenykedett, rendszeresen publikált a Pesti Riport, az Ez a Hét, a Magyar Toll, a Borsszem Jankó, a Darázs, a Ludas Matyi, a Taps Színész Magazin, az Új Magyarország, a Pest Megyei Hírlap, az Új Idők, a Nemzetőr és a Magyar Fórum lapjain.

A halála előtti években a Pannon Rádió és a Dunakanyar Rádió munkatársa volt, valamint rendszeresen fellépett a Bocskai István Szabadegyetem irodalmi színpadán.

Munkája elismeréséül 1970-ben a Munka Érdemrend arany fokozatával, 1982-ben a Szocialista Kultúráért érdeméremmel, 2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]