Angliai Erzsébet (opera)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Angliai Erzsébet (olaszul Elisabetta, regina d'Inghilterra) Gioacchino Rossini kétfelvonásos operája. Szövegkönyvét Giovanni Schmidt írta Carlo Federici The Page of Leicester című színműve alapján. Ősbemutatójára 1815. október 4-én került sor a nápolyi San Carlo operaházban.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Hangfekvés
I. Erzsébet királynő szoprán
Leicester, hadvezér tenor
Mathild, Leicester titkolt felesége szoprán
Enrico, Mathild bátyja alt
Norfolk herceg tenor
Vilmos, a királyi őrség parancsnoka tenor

Cselekmény[szerkesztés]

Helyszín: Anglia
Idő: 16. század második fele

Első felvonás[szerkesztés]

Erzsébet angol királynő boldogan várja vissza a skótokkal vívott csatából szerelmét, Leicestert. Norfolk, Leicester nagy ellensége azonban közli vele, hogy a hadvezér titokban megnősült, sőt feleségét Mathildot, apródnak öltöztetve titokban az udvarba hozta. A féltékeny királynő felajánlja a hazatérő Leicesternek a saját kezét és ezzel együtt a trónt, de a hadvezér visszautasítja.

Második felvonás[szerkesztés]

Erzsébet találkozik Mathilddal és férjével együtt börtönbe záratja és követeli, hogy mondjanak le házasságukról, ezt azonban mindketten megtagadják. A hadvezért mindezekért halálra ítéli a királynő. Norfolk, aki időközben rájön, hogy a nép Leicestert támogatja, a királynő ellen fordul. Erzsébet utoljára felkeresi a börtönt, hogy beszéljen szerelmével, ám ekkor Norfolk orvul karddal ráront. Mathild és Leicester közbelépnek és megmentik a királynőt, aki hálából megkegyelmez nekik és az áruló Norfolkot pedig a vérpadra küldi.

Híres áriák[szerkesztés]

  • Sposa amata - Leicester áriáj (második felvonás)

Források[szerkesztés]

  • Kertész Iván: Operakalauz, Fiesta és Saxum Bt., Budapest, 1997
  • Batta András: Opera, Vince Kiadó, Budapest, 2006