Angelo Rotta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Angelo Rotta
Született 1872. augusztus 9.
Milánó
Elhunyt 1965. február 1. (92 évesen)
Vatikán
Felekezet katolikus egyház

Díjak Világ Igaza
Angelo Rotta a Catholic Hierarchy-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Angelo Rotta témájú médiaállományokat.
Emléktáblája a budai Várban

Angelo Rotta (Milánó, 1872. augusztus 9.Vatikán, 1965. február 1.) apostoli nuncius Budapesten.

Életpályája[szerkesztés]

A milánói középiskolai évek után Rómában tanult filozófiát és teológiát. 1895-ben szentelték pappá. Különböző egyház hivatalok betöltését követően 1922-benXI. Piusz pápa thébai címzetes érsekké nevezte ki. 1925-ig pápai küldött (internuncius) volt Costa Ricában, Hondurasban, Nicaraguában, San Salvadorban és Panamában. 1925-től apostoli delegátus Isztambulban.

1930 márciusától Magyarországon képviselte a Szentszéket nunciusként. 1939-ben támogatta a lengyel menekülteket. 1944-től a zsidók mentésének egyik fő alakjává vált. Többször is határozottan követelte a nyilas kormány vezetőinél a zsidók deportálásának és a velük szemben elkövetett atrocitásoknak a leállítását. Amikor a diplomáciai fellépések nem vezettek eredményre, a Nemzetközi Vöröskereszttel és más külföldi diplomatákkal együtt folytatta az üldözöttek mentését: úgynevezett védett házakat jelöltek ki, és Angelo Rotta tízezernél is több vatikáni menlevelet osztatott szét a veszélyben lévők között. Saját házában kétszáz személyt rejtegetett. 1945 februárjában sikertelenül próbálta fegyverszünetre rávenni Pfeffer Wildenbruch SS-tábornokot.

1945 áprilisában a Szövetséges Ellenőrző Bizottság, a szovjet hatóságok nyomására, kiutasította Magyarországról. Ezután a Vatikánban szolgált, többek között a Keresztény Egység Titkárságának tagjaként. Már 84 éves is elmúlt, amikor 1957-ben végleg visszavonult a diplomáciai szolgálatból. 92 éves korában hunyt el Rómában.

1997-ben Világ Igaza címet adományozott számára a Jad Vasem.[1] 2010-től az ő nevét viseli a budai rakpart Margit híd és Batthyány tér közötti szakasza.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források és külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Angelo Rotta témájú médiaállományokat.