Andrew Sachs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrew Sachs
Andrew sachs.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Andreas Siegfried Sachs
Született 1930április 7. (86 éves)
Németország Berlin, Németország
Pályafutása
Aktív évek 1986-tól
Híres szerepei Manuel (Waczak szálló)

Andrew Sachs az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrew Sachs témájú médiaállományokat.

Andrew Sachs (Andreas Siegfried Sachs - Berlin, Németország 1930. április 7.) BAFTA-díjra jelölt német származású angol színész. Nevét a brit televízióban tette ismertté, legemlékezetesebb alakítása Manuel megformálása volt a Waczak szálló című sorozatban.

Élete[szerkesztés]

Andrew Berlinben született Katharina Schrott-Fiecht könyvtárosnő és Hans Emil Sachs zsidó származású biztosítási ügynök fiaként.[1][2] Nyolc éves korában a náci uralom zsidókkal való bánásmódja miatt a szüleivel Angliába költözött.[3][4] A család Észak-Londonban telepedett le, ő maga ma is Kilburnben él.[5]

Andrew Melody Lang-ot vette feleségül, aki az egyik Waczak szálló-részben ("Basil, a patkány") szerepelt, mint Mrs. Taylor.

Karriere[szerkesztés]

Andrew 1959-ben jelent meg először a vásznon, a The Night We Dropped a Clanger című filmben. Az 1960-as években számos televízuiós sorozatban bukkant fel, mint pl. Az Angyal (1962).

Leghíresebb szerepét 1975 és 1979 között alakította: a Waczak szálló című abszurd humorú sorozat csetlő-botló, angolul alig értő spanyol pincérét, hordárját: Manuelt. A televíziózáson túl számos alkalommal adta hangját hangos könyvekhez, vagy narrátorkodott dokumentumfilmekben.

1977-ben megjelent a Foglalkoznak már önnel? című sorozat alapján készült azonos című filmben is, ahol - hűen az általa alakított spanyol figurához - ismét egy spanyol személyt formált meg.

Hivatkozások[szerkesztés]

Lábjegyzetek[szerkesztés]