Andrew Sachs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrew Sachs
Andrew sachs.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Andreas Siegfried Sachs
Született 1930. április 7.[1][2]
Berlin
Elhunyt 2016. november 23. (86 évesen)[3]
Denville Hall
Gyermekei John Sachs
Pályafutása
Aktív évek 1958–2016
Híres szerepei Manuel
(Waczak szálló)

Andrew Sachs az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrew Sachs témájú médiaállományokat.

Andrew Sachs, Andreas Siegfried Sachs (Berlin, Németország, 1930. április 7.2016. november 23.) BAFTA-díjra jelölt német származású angol színész. Nevét a brit televízióban tette ismertté, legemlékezetesebb alakítása Manuel megformálása volt a Waczak szálló című sorozatban.

Életpályája[szerkesztés]

Andrew Berlinben született Katharina Schrott-Fiecht könyvtárosnő és Hans Emil Sachs zsidó származású biztosítási ügynök fiaként.[4][5] Nyolcéves korában a náci uralom zsidókkal való bánásmódja miatt a szüleivel Angliába költözött.[6][7] A család Észak-Londonban telepedett le, ő maga haláláig Kilburnben élt.[8]

Andrew Melody Lang-ot vette feleségül, aki az egyik Waczak szálló-részben ("Basil, a patkány") szerepelt, mint Mrs. Taylor.

Pályafutása[szerkesztés]

Andrew 1959-ben jelent meg először a vásznon, a The Night We Dropped a Clanger című filmben. Az 1960-as években számos televíziós sorozatban bukkant fel, mint pl. Az Angyal (1962).

Leghíresebb szerepét 1975–1979 között alakította: a Waczak szálló című abszurd humorú sorozat csetlő-botló, angolul alig értő spanyol pincérét, hordárját: Manuelt. A televíziózáson túl számos alkalommal adta hangját hangos könyvekhez, vagy narrátorkodott dokumentumfilmekben.

1977-ben megjelent a Foglalkoznak már önnel? című sorozat alapján készült azonos című filmben is, ahol - hűen az általa alakított spanyol figurához - ismét egy spanyol személyt formált meg.

Filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]