Andrew Jay Feustel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrew Jay Feustel
Andrewfeustelv2.jpg
Született
1965. augusztus 25. (50 éves)
Lancaster
Foglalkozása űrhajós
Iskolái Purdue Egyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrew Jay Feustel témájú médiaállományokat.

Andrew Jay Feustel (Lancaster, Pennsylvania, 1965. augusztus 25. –) amerikai geofizikus, űrhajós.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1989-ben a Purdue Egyetemen földtudományi ismeretekből diplomázott. 1991-ben ugyan ott geofizikából doktorált (PhD.). 1995-ben a Queen Egyetemen (Kanada) megvédte doktori diplomáját. Amerikában és Kanadában több bánya alkalmazta geológusként.

2000. június 26-tól a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Két éves űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés (T–38 Talon), vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Kiképzett űrhajósként tagja volt több támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csapatnak. 2006. júniusában egy 7 napos tenger alatti (NASA Extreme Environment Mission Operations NEEMO 10) kiképzése vett rész. Kettő űrszolgálata alatt összesen 28 napot, 15 órát és 17 percet (687 óra) töltött a világűrben.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • STS–125, az Atlantis űrrepülőgép 30. repülésének küldetés specialistája. Az űrhajósok az ötödik nagyjavítást végezték a Hubble űrtávcsövön (HST). Egy IMAX kamerával felvették a javítás minden pillanatát. 2014-ig nem kell javító munkálatokat végezni. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot is végrehajtottak. Első űrszolgálata alatt összesen 12 napot, 21 órát és 38 percet (309 óra) töltött a világűrben. Három űrséta (kutatás, szerelés) alatt összesen 20 órát és 58 percet töltött a világűrben. 8 500 000 kilométert (5 300 000 mérföldet) repült, 197 alkalommal kerülte meg a Földet.
  • STS–134 az Endeavour űrrepülőgép 25., repülésének küldetésfelelőse. Barack Obama a harmadik elnök, aki megtekintett egy fellövési műveletet. Logisztikai árút (víz, élelmiszer, ruházat, személyes tárgyak, orvosi- eszközök, berendezések, kutatási- kísérleti anyagok és eszközök) szállítottak. Többek között az Alfa mágneses spektrométert (AMS) és alkatrészeit, köztük két S-sáv távközlési antennát, egy nagynyomású gáztartályt és további alkatrészeket a Dextre robothoz. Visszafelé bepakolták a csomagoló anyagokat, kutatási eredményeket, a szemetet. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot is végrehajtottak. Első alkalom, hogy az ISS fedélzetén egyszerre kettő családtag tartózkodott. Második űrszolgálata alatt összesen 15 napot, 17 órát és 39 percet töltött a világűrben. Kettő űrséta alatt összesen 21 órát és 20 percet töltött a világűrben. 10 477 185 kilométert (6 510 221 mérföldet) repült.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyat.
  • Több polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]