Andrew Grove

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrew Grove
(Gróf András)
Gróf András
Gróf András
Született 1936szeptember 2. (79 éves)
Budapest, Magyarország
Foglalkozása Az Intel egyik alapítója és volt igazgatója
Iskolái City College of New York
Kaliforniai Egyetem, Berkeley
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrew Grove
(Gróf András)
témájú médiaállományokat.

Andrew Steven Grove (Gróf András István) (Budapest, 1936. szeptember 2. –) az Intel társalapítója, a cég felemelkedésének egyik kulcsfigurája.

Andy Grove – Gróf András István néven – 1936-ban látta meg a napvilágot Budapesten, zsidó kereskedőcsalád gyermekeként. Felsőfokú tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem kémikus szakán kezdte, ám 1956-ban, a forradalom leverése után az Egyesült Államokba emigrált. 1960-ban végzett vegyészmérnökként a New York-i City College-ban, majd a Berkeley Egyetemen szerzett doktorátust. 1963-tól – a PhD-fokozat megszerzését követően – a Fairchild Semiconductor kutatás-fejlesztési részlegénél dolgozott 1968-ig, amikor Robert Noyce és a róla elnevezett törvényről ismertté vált Gordon Moore társaként megalapította az Intel Corporationt, amely ma a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata. 1979-től a cég elnöke, 1987-től vezérigazgatója, 1997-től pedig a vállalat vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke egy személyben. A vezérigazgatói posztról 1998-ban lemondott, de 2005 májusáig az igazgatótanács elnöke maradt. Azóta rangidős tanácsadóként segíti az Intel munkáját.

Grove és felesége, Éva 1958-ban házasodtak össze, két lányuk van.

Idézet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • "Amikor jött a tévé, az emberek megpróbáltak rá úgy tekinteni, mint egy képet is adó rádióra. Jelenleg abban a stádiumban vagyunk, hogy az internet egy tv lassú hálózati kapcsolattal.." (2001. augusztus)

Könyvek és írások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarul megjelent:

  • Csak a paranoidok maradnak fenn, ford. Doubravszky Sándor (Bagolyvár, 1998)
  • Csúcsteljesítményű vezetés, ford. Doubravszky Sándor (Bagolyvár, 1998)
  • Átúsztam : a mikroprocesszor alkotójának önéletrajza magyarországi éveiről, ford. Cziegler István (Eötvös Loránd Fizikai Társulat, 2002)

Cikkei jelentek meg a Fortune magazinban, a The Wall Street Journalban, a The New York Timesban és más napilapokban.

Elismerések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]