Andrew Allen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrew Allen
Andrew allen.jpg
Született
1955. augusztus 4. (60 éves)
Philadelphia
Foglalkozása hivatalnok
űrhajós
Iskolái Floridai Egyetem
Kitüntetései Distinguished Flying Cross
legionnaire of Legion of Merit
Air Medal
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrew Allen témájú médiaállományokat.

Andrew Allen (Philadelphia (Pennsylvania, USA), 1955. augusztus 4. – ) amerikai űrhajós. Teljes neve Andrew Michael Andy Allen.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A repülő-főiskolán 1973-ban diplomázott, majd a haditengerészet pilótája lett. Tesztpilótaként 30-nál több repülőgéptípuson, több mint 4 500 órát repült. 1987-től űrhajókiképzésben részesült. Három űrrepülésen vett részt, több mint 900 (37 napot, 16 órát és 12 perc) órát töltött a világűrben. 1997-ben köszönt el az űrhajósok táborától.

1992-ban a 12. alkalommal induló Atlantis űrrepülőgép másodpilóta tagjaként, a STS–46 amerikai űrrepülőgép-programban 8 napot szolgált. Az egyik kutatási program elősegítése érdekében egy léggömb formájú műholdas rendszert rögzítettek az űrállomáshoz, elősegítve a naprészecskék előfordulását a vizsgált térben.

1994-ben a 16. alkalommal induló Columbia űrrepülőgép másodpilóta tagjaként, az STS–62 küldetés alatt 14 napot szolgált a világűrben. A küldetés alatt több kutatási, mérési tevékenységet végeztek, kipróbálták a Canadarm robotkar egy továbbfejlesztett, modernebb változatát.

1996-ban a 19. alkalommal induló Columbia űrrepülőgép másodpilóta tagjaként, az STS–75 küldetés alatt az egyéb programokon kívül műholdjavítási feladatot végeztek.

Szakmai sikerei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Viselhette az űrhajós jelvényeket. Több emlékérem, repülő kereszt, NASA elismerés tulajdonosa. Két főiskolán díszdoktorrá avatták.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Andrew Allen. astronautix.com. (Hozzáférés: 2011. november 8.)
  • Andrew Allen. windows2universe.org. (Hozzáférés: 2011. november 8.)