Andrej Kiska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Andrej Kiska
Andrej Kiska in Senate of Poland.jpg
Szlovák Köztársaság 4. köztársasági elnöke
Hivatali idő
2014. június 15. 2019 . június 15.
Előd Ivan Gašparovič
Utód Zuzana Čaputová

Született 1963. február 2. (56 éves)
Poprád
Párt pártoktól független

Házastársa Martina Kisková
Foglalkozás villamosmérnök, vállalkozó, filantróp
Iskolái Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem
Vallás római katolikus

Díjak
 • Ľudovít Štúr-díj
 • Cross of Pribina
 • Order of the Cross of Terra Mariana
 • Grand Cross Special Class of the Order of Merit of the Federal Republic of Germany
 • Grand Cross special issue of the Order of Merit of the Federal Republic of Germany, special issue (2017. november 17.)
 • Knight Grand Cross of the Order of St. Olav‎ (2018. június 4.)
 • Az Osztrák Köztársaság Nagy Csillaga
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrej Kiska témájú médiaállományokat.

Andrej Kiska (ejtsd: kiszka, Poprád, 1963. február 2. –) Szlovákia 4. köztársasági elnöke, szlovák villamosmérnök, vállalkozó, politikus. Független jelöltként indult a 2014-es szlovákiai elnökválasztáson, ahol a szavazatok 59,39%-ával öt évre a Szlovák Köztársaság elnökévé választották.

Élete[szerkesztés]

A Pozsonyi Műszaki Egyetemen (STU) elektrotechnikát tanult. 1990-ben az Amerikai Egyesült Államokba költözött, ahol benzinkútnál és építkezésen dolgozott. Két év múlva hazatért Szlovákiába. 1996-ban bátyjával közösen megalapította a PopradCredit Triangel céget, majd 1999-ben létrehozta a Quattro, 2000-ben a Tatracredit cégeket, melyek nem banki jellegű hitelezéssel foglalkoztak. Ezek a vállalkozások némileg magasabb kamatért olyan embereknek kínáltak fogyasztási, áruvásárlási – főleg háztartási gépek és szórakoztató elektronika vásárlására szolgáló – hiteleket és jelzáloghiteleket, akiket a bankok elutasítottak – jellemzően szegényeknek. Több más vállalkozása is volt.[1] Kölcsönzéssel foglalkozó cégeit 2005-ben eladta a Všeobecná úverová banka (VÚB) banknak, de a hasonló profilú csehországi TGI Money vállalatban résztulajdonos maradt.

2006-ban másokkal együtt létrehozta a Jó Angyal (szlovákul Dobrý anjel) nevű non-profit karitatív szervezetet, mely szegény családok beteg (például rákos) gyermekeinek drága gyógykezelését finanszírozza. A szervezet, melynek elnöke, 2014-ig kb. 140.000 embernek segített.

2006-ban megkapta az „év menedzsere” díjat, 2011-ben filantrópként a Crystal Wing-díjban részesült.

2012-ben döntötte el, hogy indul a következő államfőválasztáson. 2013-ban politikai ambíciói miatt minden tisztségéről lemondott. A 2014-es szlovákiai elnökválasztás első fordulójában független jelöltként 24%-kal második helyen végzett, és bejutott a második fordulóba. Itt ellenfele Robert Fico hivatalban lévő szlovákiai miniszterelnök volt. Fico a kampányban azzal vádolta, hogy „uzsorás” és kapcsolatban áll a Szcientológia Egyház (amely Szlovákiában nem számít bejegyzett egyháznak) tagjaival. Kiska visszautasította a vádakat,[2] a szcientológusok pedig cáfolták Fico állításait.[3]

A választások második fordulójában jelentős fölénnyel Szlovákia új elnökévé választották: a szavazatok 59,39%-át szerezte meg.[4]

Politikai nézetei[szerkesztés]

Kampányában elsősorban az erős gazdaság mellett állt ki. Támogatta, hogy a házasság csak egy férfi és egy kapcsolatát szentesíthesse. Államfőként elismerné Koszovó függetlenségét. Nem beszélt a szlovákiai magyarokról, sem kisebbségpolitikai elképzeléseiről.

Családja[szerkesztés]

Felesége: Martina Kisková. Négy gyermekük van: Andrej, Natália, Veronika és Viktor.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Obchodný Register – Andrej Kiska (szlovákul)
 2. Fico: Kiska közel áll a szcientológiai egyházhoz – Magyar Nemzet, 2014. március 18.
 3. Szcientológusok: Kiska nem áll velünk kapcsolatban – Bumm.sk, 2014. március 19.
 4. Iván András: Fico hatalmas pofonba szaladt bele. Index, 2014. március 29. (Hozzáférés: 2014. március 30.)

További információk[szerkesztés]