Andranik Ozanján

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andranik Ozanján
Született 1865. február 25.[1][2][3]
Şebinkarahisar[2][3]
Elhunyt 1927. augusztus 31. (62 évesen)[1][2][3]
Állampolgársága
Foglalkozása
Kitüntetései
  • a francia Becsületrend lovagja
  • Order of Saint Stanislaus, 2nd class
  • Szent Vlagyimir-rend 4. fokozata
  • Order of Bravery
  • Cross of St. George 3rd class
  • Cross of St. George 4th class
  • Medal of St. George
  • Szent Szaniszló-érdemrend
  • War Cross
Sírhelye

Andranik Ozanján aláírása
Andranik Ozanján aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Andranik Ozanján témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Andranik Torosz Ozanján 1923-ban

Andranik Torosz Ozanján, vagy Zoravar Andranik, (örményül: Անդրանիկ Թորոս Օզանյան vagy Զորավար Անդրանիկ) (1865. február 25.1927. augusztus 31.) örmény tábornok és szabadságharcos, akit az örmények nemzeti hősként tisztelnek.

Fiatalkora[szerkesztés]

Şebinkarahisarban született, Giresun tartományban, közel Erzurumhoz. Fiatalkorában csatlakozott az örmény szabadságharcosokhoz, akik az Oszmán Birodalomtól való elszakadásért küzdöttek. Tagja lett az Örmény Forradalmi Szövetség pártnak is.

Balkáni háborúk[szerkesztés]

Andranik részt vett a balkáni háborúkban, 1912 és 1913 között, a bolgárok oldalán harcolt Garegin Dzseh parancsnok örmény különítményében. A törökök letartoztatták és börtönbe zárták Isztambulban, itt ismerkedett meg más örmény nacionalistákkal.

Első világháború[szerkesztés]

Az első világháborúban az oroszok oldalán harcolt az Oszmán Birodalom ellen, örmény szabadcsapatokat szervezett. Számos csatában részt vett (pl.:Van-tó melletti csata), bátran harcolt és stratégiai felkészültsége hírnevet szerzett neki. Megszervezte az örmények kimenekítését Kelet-Örményországba az Oszmán Birodalomból az örmény népirtás miatt.

Azerbajdzsáni Demokratikus Köztársaság[szerkesztés]

Az Örmény Demokratikus Köztársaság megalapítása után sereget szervezett és a törökök ellen vonult. A Batumi-békeszerződést nem ismerte el, nem fogadta el az abban megállapított örmény-török határokat. A hegyekbe vonult csapataival és Azerbajdzsáni Demokratikus Köztársaságban küzdött tovább az azeriekkel együtt az oszmánokkal szemben.

Az első világháború után[szerkesztés]

1919 után nem akart részt venni az örmény politikai életben, az Örmény Demokratikus Köztársaság bukása után pedig az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, és Kalifornia államban, Fresnóban halt meg 1927-ben. Hamvait 1928-ban Párizsba szállították, majd 1999-ben tértek vissza Örményországba. Franciaországban és Örményországban is számos emlékművet állítottak fel a „dicsőséges örmény nemzeti hős” tiszteletére.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b c d e Örmény Enciklopédia
  3. a b c d e Armenian Concise Encyclopedia
  4. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 31.)

Képgaléria[szerkesztés]