Rhaebo olallai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Andinophryne olallai szócikkből átirányítva)
Rhaebo olallai
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Család: Varangyfélék (Bufonidae)
Nem: Rhaebo
Faj: R. olallai
Tudományos név
Rhaebo olallai
Hoogmoed, 1985
Szinonimák
  • Andinophryne olallai Hoogmoed, 1985
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rhaebo olallai témájú rendszertani információt.

A Rhaebo olallai a kétéltűek (Amphibia) osztályába, a békák (Anura) rendjébe és a varangyfélék (Bufonidae) családjába tartozó faj. 2015-ig az azóta a Rhaebo fiatalabb szinonímájaként használt Andinophryne nembe tartozott Andinophryne olallai néven.

Előfordulása[szerkesztés]

Ezt a fajt az Ecuador északnyugati részén fekvő Pichincha tartomány Tandayapa településen és Kolumbia délnyugati részén fekvő Reserva Natural Río Ñambi természetvédelmi területen figyelték meg. Természetes élőhelye az Andok 1500 méter magasságban fekvő köderdői.

Megjelenése[szerkesztés]

A fajt csak egy 1970-ben gyűjtött múzeumi példányról ismerték, és a kutatók már attól tartottak, hogy kihalt. 2012 novemberében az Ecuador északnyugati részén fekvő Imbabur tartomány köderdőit vizsgáló biológusok egy kifejlett nőstény példányt pillantottak meg. Kutatásukat folytatva a faj további 16 egyedére, köztük fiatal békákra leltek.[1] A fiatal egyedek színpompásak, az idősebbek mintázat nélküli barna színűek. Ez a színváltás sokkal drámaibb ennél a fajnál, mint más varangyfélénél.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. National Geographic, Biologists Find "Extinct" Andean Toad Alive and Well. [2014. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 11.)

Források[szerkesztés]