Anders-hadsereg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az Anders-hadsereg lengyel önkéntesei szovjet hadifogolytáborban

Az Anders-hadsereg a Lengyel Fegyveres Erők keleten állomásozó alakulata volt a második világháború első felében, amit parancsnokukról, Władysław Anders-ről azonosítanak. A hadsereget a Szovjetunióban alakították meg az 1939-es szovjet–lengyel háborúban fogságba eső lengyel katonákból, azonban már 1942 márciusától evakuálásuk elkezdődött, Iránon át Palesztinába. Kezdeti létszámuk körülbelül 180 000 fő volt, akiket brit nyomásra 1941 decemberében engedett szabadon Sztálin.[1] A katonai megállapodást Sikorski emigráns lengyel miniszterelnök és a Szovjetunió londoni nagykövete, Ivan Mihajlovics Majszkij kötötte meg 1941. augusztus közepén. Palesztinában brit parancsnokság alatt szervezték át őket és állományának nagy részéből alakult meg a lengyel II. hadtest, ami az olaszországi hadjáratban került bevetésre a háború végéig.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ld. Keegan 387. oldal.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Anders' Army című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category:Anders Army
A Wikimédia Commons tartalmaz Anders' Army témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

  • Keegan, John. A második világháború (magyar nyelven). Budapest: Európa Könyvkiadó, 387. o. (2003, 2008). ISBN 978 963 07 8457 3 

További információk[szerkesztés]