And You and I

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(And You And I szócikkből átirányítva)
Yes
And You and I
Dal a Close to the Edge albumról
Megjelent1972. szeptember 15.
Felvételek1972. április–június
StílusProgresszív rock
Nyelvangol
Hossz10:09
KiadóAtlantic Records
SzerzőJon Anderson
ProducerYes és Eddie Offord
A(z) Close to the Edge album dalai
Close to the Edge
(1)
And You and I
(2)
Siberian Khatru
(3)
SablonWikidataSegítség

Az And You and I a Yes rockegyüttes Close to the Edge című albumának második száma. A dal tíz perc hosszú, és négy tételre van bontva.

Joss Whedon TV-producer és író a dal egyik sora után nevezte el „Mutant Enemy Productions”-nek produkciós cégét.

A tételek[szerkesztés]

I. Cord of Life[szerkesztés]

A dal néhány hanggal, leginkább természetes harmóniákkal nyit, amik felvezetik a későbbi fő dallamtémát egy 12 húros akusztikus gitár játékán keresztül, végül a dallam egy egyszerű, de szép akkordsorba formálódik a távoli orgona-akkordokon át. Belép és szólózik a – gyermekhangszer-hangzású – moog, a szóló (teljesen más hangszerelésben) prezentálja a következő rész fő dallamát. Az első vokális rész 1:40 körül kezdődik el. Az első sort („All Complete in the sight of seeds of life with you”) többször megismétlik a dal több pontján. 2:50 körül egy teljes váltás következik be, Anderson élesebb dallamot énekel, a háttérvokált részben ő maga szolgáltatja, részben pedig Chris Squire és Steve Howe más szövegváltozatokat használó, Leslie Speakeren keresztül felhangzó kísérődallama.

II. Eclipse[szerkesztés]

Az Eclipse az And You and I leglassabb része, melyet Rick Wakeman epikus mellotron- és Minimoog-játéka jellemez. A szöveg az első tétel soraiból áll, ám a dallam eltérő (bár ugyanúgy hősies és kissé szomorú). Ez a tétel nem ismétlődik többet, és zenei előzménye sincs. Önmagában kifejezetten klasszikus zenei egységet alkot. Végül a 12 húros gitár vezeti át a dalt a The Preacher The Teacherbe

III. The Preacher The Teacher[szerkesztés]

A harmadik tétel dallam- és szövegbeli felépítése nagyban hasonlít a The Cord of Life struktújárára, kis változtatások vehetőek észre köztük. A fő különbség Rick Wakeman gyors szintetizátorszólója a The Preacher The Teacherben. A tétel utolsó versszaka ismét a The Cord of Life sorait ismétli meg, de más sorrendben és teljesen más hangulatban.

IV. Apocalypse[szerkesztés]

Az Apocalypse a dal legrövidebb része, mindössze 40 másodperc hosszú, négy sort tartalmaz:

And you and I climb, crossing the shapes of the morning.
And you and I reach over the sun for the river.
And you and I climb, clearer, towards the movement.
And you and I called over valleys of endless seas.

A dalszöveg[szerkesztés]

Az And You And I szövegvilága nem szokatlan a Yestől, mivel szerelemről, vallásfilozófiáról, és többek között az emberi egyenlőségről szól – csakúgy mint a Close To The Edge és a Yes következő lemezei. Koncepciója mégis egyszerűbb, mint a Yes következő két albumának, a Tales from Topographic Oceansnek és a Relayernek a szövegei.

Az „As the Foundation left to create the spiral aim” szövegrészlet kis utalás Isaac Asimov Alapítvány–Birodalom–Robot regényciklusára.

Mondanivalója Kahlil Gibran: A Próféta című könyvén alapul, mint az Apocalipse, többek között, ám ugyanerről volt már szó a korábbi Time And A Word albumán is (egyebek mellett a The Prophet); de felbukkan a szövegben itt-ott Luther Márton, a The Preacher The Teacherben (csakúgy mint a lemez többi darabjában, a Siberian Khatruban és a Close To The Edgeben), egyértelmű utalások formájában, az evangélikus egyház és a protestantizmus nagy tanítójára.

A nyitó dal (Close To The Edge) leginkább Hermann Hesse: Siddhartha (Buddha-regényén), a középső szám (And You And I) Kahlil Gibran: A Próféta líráján, a befejező szerzemény (Siberian Khatru) Luther Márton kiáltványán (tételein és írásain) alapul.

Kislemezek[szerkesztés]

Év Kislemez Régió Formátum
1972 And You And I (1. rész) / And You And I (2. rész) US, HO, PO 7 vinyl
1972 And You And I (Szerkesztett verzió) / And You And I (Mono verzió) US ?
1973 And You And I / And You And I GE, BR, JP ?
1974 And You And I / Roundabout UK, GE, YU 7 vinyl

Egyéb kiadványokon[szerkesztés]

Közreműködő zenészek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]