Anasztaszija Romanovna Zaharina orosz cárné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anasztaszija Romanovna Zaharina orosz cárné
1000 Anastsia Romanova.jpg
Született
Elhunyt 1560. július 28. (29-30 évesen)
Kolomenszkoje
Állampolgársága Orosz Cárság
Házastársa IV. Iván orosz cár (1547. február–1560. augusztus 17.)
Gyermekei
  • Tsarevich Dmitry Ivanovich of Russia
  • Tsarevich Ivan Ivanovich of Russia
  • I. Fjodor orosz cár
  • Tsarevna Anna Ivanovna
Szülei
Roman Yurievich Zakharyin-Yuriev
Sírhely Ascension Convent
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Anasztaszija Romanovna Zaharina orosz cárné témájú médiaállományokat.

Zaharin Anasztázia (1533 körül – Moszkva, 1560. augusztus 7.), (oroszul: Анастасия Юрьевна Захарьина (Anasztaszija Jurjevna Zaharina), orosz nemes, házassága révén Oroszország cárnéja.

Élete[szerkesztés]

Anasztázia egy befolyásos orosz bojárcsaládból származott, mely később a Romanov-házként vált ismertté. Édesapja Roman Jurjevics Zaharin-Jurjev a Zaharin család Jurjev-ágából származott; édesanyja Uljana Ivanovna volt.

IV. Rettenetes Iván cár a koronázása után nem sokkal az ország összes, eladósorban lévő nemesi leányát meghívta a Kremlbe, hogy alkalmas feleséget válasszon magának. A cár Anasztaszija Romanovnát szemelte ki magának; a pár 1547. február 3-án házasodott össze a Blagovescsenszkij székesegyházban. Ivánnak és Anasztaszijának összesen hat gyermeke született:

Iván és Anasztaszija boldog házasságban éltek; a cárné viszonylag nagy befolyással rendelkezett a férje fölött.
1560-ban meghalt Anasztaszija; a szóbeszéd szerint meggyilkolták. 1996-ban a modern kórboncnoki eredmény a cárné hajában nagy mennyiségű higanyt mutatott ki. A higanyt akkoriban alkalmazták a lepra és a szifilisz gyógyítására is, de higanyt tartalmazott a női kozmetikumok nagy része is. Anasztaszija Romanovna halálának kérdése tehát máig eldöntetlen maradt.

Anasztaszija unokaöccse, Fjodor volt az első olyan Zaharin-Jurjev, aki felvette a Romanov családnevet. Később fia, Mihail az Anasztaszijával létrejött Rurik–Romanov rokonság ürügyén foglalta el az orosz trónt, megkezdve ezzel a Romanov-ház háromszáz éves uralmát.

Források és külső hivatkozások[szerkesztés]