Anantara New York Palace Budapest Hotel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anantara New York Palace Budapest Hotel
Korábbi nevek: Boscolo New York Palace Hotel
Hotel-kategória5 csillag
OrszágMagyarország
TelepülésBudapest VII. kerülete
CímErzsébet krt. 9-11
Építési adatok
Megnyitás2006. május 5.
Rekonstrukciók évei2001–2006
Építési stílusneobarokk
Építész(ek)
ÉpíttetőNew York Life Insurance
Üzemi adatok
TulajdonosCovivio
KezelőNH Hotel Group
Szobák száma185
SzolgáltatásokÉtterem, kávéház, bár, spa, szobaszerviz, mosoda, mélygarázs
Elhelyezkedése
Anantara New York Palace Budapest Hotel (Budapest VII. kerülete)
Anantara New York Palace Budapest Hotel
Anantara New York Palace Budapest Hotel
Pozíció Budapest VII. kerülete térképén
é. sz. 47° 29′ 54″, k. h. 19° 04′ 14″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 54″, k. h. 19° 04′ 14″
Térkép
Anantara New York Palace Budapest Hotel weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Anantara New York Palace Budapest Hotel témájú médiaállományokat.

Az Anantara New York Palace Budapest Hotel Budapest VII. kerületében, az Erzsébet körút 9–11. szám alatt álló, 1894-ben épült négyemeletes, historizáló stílusú New York-palota épületében 2006-ban Boscolo Budapest Hotel néven megnyílt szálloda. 2016-tól Dedica Anthology Budapest, 2020 óta jelenlegi nevén üzemel. Az egykori Athenaeum nyomda helyén, az Osváth utca és Rákóczi út sarkán épült apartmanház is hozzátartozik. Az 1900-as években a földszintjén berendezett New York kávéház különleges neobarokk belterével ma is működik.

Az épület és története[szerkesztés]

A New York Life Insurance Company amerikai biztosítótársaság székházaként, Hauszmann Alajos terve alapján épült fel, átadására 1894. október 23-án került sor. A kiírásnak megfelelően fő funkciója irodaház volt, de az alapterület nagyobb részét foglalták el a bérlakások, a földszinten pedig a kávéház mellett több kisebb kiskereskedelmi üzlethelyiség is működött. Az eklektikus épület architektonikai és homlokzati kialakítását elsősorban a neobarokk hatás jellemzi.

A földszinti kávéház tette emblematikussá az épületet, amely a két világháború közötti időszakban étteremmel is gazdagodott. Az épület a második világháborúban megsérült, a kávéházat az ostrom alatt kifosztották. 1947-ben korszerűsítésen esett át. Magát az épületet az 1990-es rendszerváltást követően egy évtizeden keresztül nem tudta sem hasznosítani, sem értékesíteni a tulajdonos állam. Végül 2000-ben dőlt el szállodai célú átalakítása.

A szálloda[szerkesztés]

2001 februárjában az olaszországi Boscolo csoport vette meg az épületet, és M. Kaló Judit, valamint Hild Csorba Bernadett tervei alapján, teljes felújítása mellett luxusszállodává alakította.[1] A 107 szobás luxusszálloda 2006. május 5-én nyitotta meg kapuit a földszinten az egykori pompáját idéző New York kávéházzal.[2] Az épület felújítását 2007-ben Europa Nostra medállal tüntették ki.

A Boscolo család tulajdonában álló szállodalánc az épületben luxusszállodát alakíttatott ki és a kávéház megtartása mellett "Salon" néven egy fine dining étteremmel és egy bárral (Nyugat) egészítették ki a gasztronómiai kínálatot. A szálloda vezetését Giorgio Boscolo felügyelete mellett Engelbrecht Kinga igazgató látta el. Exekutív konyhafőnöknek Bíró Lajos tanítványát, Wolf Andrást csábították el a Bock bisztróból.[3] A hotelben a szállóvendégek részére fürdőt és fitnesstermet is kialakítottak. Rendezvénytermei 500 fő befogadására képesek.

A lakosztályokkal együtt 185 szobás szálloda mellé megvásárolták az Athenaeum nyomda szomszédos épületét is, amelynek lebontása után, a helyére Benyó László tervei alapján egy 138 lakóegységből álló apartmanházat építettek.

A Boscolo család vállalkozása időközben pénzügyi zavarba került, így az adósságok felvásárlásával 2016-ban a Värde Partners amerikai befektetési csoport kezébe kerültek az ingatlanok. A Boscolo csoport átalakítása után The Dedica Anthology Hotels márkanév alatt üzemeltették tovább a szállodákat. 2020 januárjában a Värde Partners továbbadta a portfóliót a francia Covivio csoport szálloda üzletágának, a Covivio Hotels Groupnak, akik a spanyol NH Hotels Groupot bízták meg a szállodák üzemeltetésével. Az NH Hotels 2020. június 1-jétől Anantara márkanévre nevezte át a szállodát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.epiteszforum.hu:+New York kávéház és palota — műemléki helyreállítás, 2006.. https://www.epiteszforum.hu. (Hozzáférés: 2021. december 3.)
  2. Wágner Éva: Régi pompájában, de új közönséggel nyílik meg a New York kávéház. Magyar Hírlap, XXXIX. évf. 112. sz. (2006. május 15.) 16. o.
  3. https://www.uniqueluxury.travel/assets/images/geodata/docs/3435.pdf

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]