Anakonda 2. – A véres orchidea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Anakonda 2. – A véres orchidea
(Anacondas: The Hunt for Blood Orchid)
2004-es amerikai film
Alternatív cím: Anaconda 2 / Anacondas
Rendező Dwight Little
Producer Verna Harrah
Vezető producer Jacobus Rose
Műfaj
Forgatókönyvíró
 • John Clafin
 • Daniel Zelman
 • Michael Miner
 • Edward Neumier
 • Hans Bauer
 • Jim Cash
 • Jack Epps Jr.
Főszerepben
 • Johnny Messer
 • KaDee Strickland
 • Matthew Marsden
 • Eugene Byrd
 • Salli Richardson
 • Karl Yune
 • Nicholas Gonzales
 • Morris Chestnut
Zene Nerida Tyson-Chew
Operatőr Stephen F. Windon
Vágó
 • Marcus D'Arcy
 • Mark Warner
Hangmérnök
 • Bruce Bright
 • Tad Pride
Jelmeztervező Terry Ryan
Díszlettervező Bryce Perrin
Gyártásvezető Ray Hennessy
Gyártás
Gyártó Screen Gems
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín Új-Zéland
Játékidő 97 perc
Költségvetés 20 000 000 $
Képarány 2.35 : 1
Forgalmazás
Forgalmazó
 • USA Screen Gems
 • Magyarország Warner Home Video
Bemutató
 • USA 2004. augusztus 24.
 • Magyarország 2004. november 11.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 71 000 000 $
Kronológia
ElőzőAnakonda
KövetkezőAnakonda 3. – Az ivadék
További információk

Az Anakonda 2. – A véres orchidea (eredeti cím: Anacondas: The Hunt for Blood Orchid, más néven Anaconda 2 vagy Anacondas) 2004-es kaland horror Dwight Little rendezésében és az 1997-es Anakonda film folytatása. Ez az Anakonda filmsorozat második része és az utolsó a sorozatban ami megjelent színpadiasan. A filmben egy kutatócsoport expedíciót tart Borneó délkelet-ázsiai trópusi szigetén, amely három országból álló területet foglal magába, hogy megkeressenek egy szent virágot, melyről úgy hiszik, hosszabb és egészségesebb életet biztosít az embereknek, de a szigetet lakó anakonda a nyomukba szegődik és le akarja vadászni őket. Az óriásanakonda eredete az első filmben ismerhető meg.

Magyarországon 2004. november 11-én debütált.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

A befolyásos gyógyszerész cég megbízásából egy hat tagú kutatócsoport (Jack Byron, Gordon Mitchell, Sam Rogers, Gail Stern, Cole Burris, Dr. Ben Douglas) a véres orchidea nevű különleges növényt keresi Borneóban. Néhányan aggódnak az út miatt, de Jack Byron doktor meggyőzi őket arról, hogy biztonságos úton járnak. A csapat egy folyón átkelve felkelti az anakonda figyelmét, aki felfalja Dr. Ben Douglas-t. Bill kapitány szerint hetekig tart, mire ez a kígyó újra éhes lesz. Azonban, a csapat többsége az expedíció lefújására pályázik. A kapitány egyik barátjával folytatnák az utat, de az illető lezuhant a hajójáról és meghalt. A csapattagok egy kis faluban találják magukat, s találnak egy kibelezett anakondát, melynek hasából egy pár emberi láb lóg ki. A kígyó a szokatlanul nagy méretét az életet meghosszabbító orchideáknak köszönheti, tehát a virágnak a közelben kell lennie, noha az emberre való hatása még nem ismert. Miközben elkezdenek menekülő tutajt építenek, Jack-et megmarja egy pók, majd később Gordon-t is. Egy anakonda érkezik, mely megeszi a férfit, de Bill rágyújtja a kígyóra az épületet. Menekülésre nincs esély, mivel Jack ellopta a tutajt. Újat nem tudnak készíteni, Jack azonban megszerzi az orchideákat, s visszahozza az eszközt. Egy másik anakonda elől egy barlangba menekülnek. Itt Cole eltéved. Bill segítője, Tran a kígyó áldozatává válik. Cole a csoport mögött elhagyja a barlangot, megelőzve a kígyót, mely követi őt. Sam lefejezi az állatot, egy másik azonban megszerzi Cole-t. Bill ezt az anakondát is megöli, a késével.

Megtalálják a tutajt, ahogy Jack a véres orchideákat tálalja, felfüggesztve egy gödör fölé, ahol a férfi anakonda a királynővel párosul. Jack arra kényszeríti Bill-t, hogy kísérje az orchideákhoz. Sam átmegy a gödör felett egy vékony szálfával és megtölti a hátizsákját orchideákkal. A szálfa megreped, Jack követeli, hogy Sam odadobja a hátizsákját, Sam pedig megfenyegeti, hogy ledobja a virágokat, hacsak nem dobja le a fegyverét. A szálfa eltörik, a férfi félúton a gödörre érkezik. A többiek segítenek neki felmászni, Jack pedig megpróbálja visszaszerezni a hátizsákot. A pók megharapja, Jack-en beáll a paralízis és a gödörbe zuhan, meghal. Sam és a többiek elmenekülnek. A női anakonda észreveszi őket, de Cole rádob egy fáklyát, melytől elpusztul a kígyó és megsemmisülnek a véres orchideák is. A kis csapat megmaradt tagjai a tutajjal elhagyják a dzsungelt.

Szereposztás[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[2]
Johnny Messner Bill Johnson Jantyik Csaba
KaDee Strickland Sam Rogers Haumann Petra
Matthew Marsden Dr. Jack Byron Kamarás Iván
Nicholas Gonzales Dr. Ben Douglas Juhász Zoltán
Eugene Byrd Cole Burris Borbíró András
Karl Yune Tran Csőre Gábor
Salli Richardson-Whitfield Gail Stern Kéri Kitty
Morris Chestnut Gordon Mitchell Szabó Győző
Andy Anderson John Livingston Vizy György
Peter Curtin Ügyvéd Csuha Lajos
Denis Arndt CEO Bezerédi Zoltán
Khoa Do Lopak vadász vezető

Fogadtatás[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes-en a film 26%-ban pozitív visszajelzést kapott 117 vélemény alapján.[3] A Metacritic-on a film átlagos pontszáma 40 a 100-hoz, 28 értékelés alapján.[4] Roger Ebert a filmet négyből két csillagra értékelte, tehát kisebbre, mint az eredeti filmet. Ebert azonban dicsérte Matthew Marsden játékát, mondván, hogy "megfelelően áruló".[5]

Az Anacondas: The Hunt for the Blood Orchid-ot Arany Málna díjra jelölték Legrosszabb előzményfilm, remake, koppintás kategóriában, de elvesztette a Scooby-Doo 2: Szörnyek póráz nélkül miatt.[6]

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Warner Home Video megbízásából a Mafilm Audio Kft. készítette.

Magyar szöveg: Farkas János

Hangmérnök: Erdélyi Imre

Vágó: Majoros Eszter

Gyártásvezető: Sarodi Tamás

Szinkronrendező: Kosztola Tibor

Bemondó: Tóth G. Zoltán

DVD és VHS-forgalmazó: Warner Home Video

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Anakonda 2. – A véres orchidea témában.