Kék tikszem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Anagallis coerulea szócikkből átirányítva)
Kék tikszem
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asterids
Rend: Hangavirágúak (Ericales)
Család: Kankalinfélék (Primulaceae)
Nemzetség: Tikszem (Anagallis)
Faj: A. foemina
Tudományos név
Anagallis foemina
Mill.
Szinonimák
  • Anagallis coerulea Schreber
  • Anagallis arvensis ssp. coerulea (Schreber) Schinz et R. Keller
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kék tikszem témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kék tikszem témájú médiaállományokat és Kék tikszem témájú kategóriát.

A kék tikszem (Anagallis foemina) a kankalinfélék (Primulaceae) családjába tartozó tikszem (Anagallis) nemzetség egy növényfaja. Főleg a Földközi-tenger vidékétől Kis-Ázsiáig terjedt el, de előfordul Közép- és Észak-Európában, Észak- és Kelet-Ázsiában, Közép-Amerikában, Dél-Brazíliában és Nyugat-Ausztráliában is. Magyarországon is megtalálható szántóföldi gyomnövény.

Jellemzése[szerkesztés]

Lágy szárú, egyéves növény. 3–5 cm magasra nő meg, a földön kúszó szár hosszúsága 5–25 cm is lehet. Levelei keresztben átellenesek, sötétzöldek. Júniustól szeptemberig hozza ötszirmú virágait. Termése kupakkal nyíló toktermés, 15-16 maggal.

A kék tikszemet (A. foemina, melybe egyes szerzők az A. coerulea-t is beleértik), a mezei tikszemtől megkülönbözteti, hogy a virágok színe konzisztensen kék (nem lakmuszpapírszerűen), a párta széle csak enyhén vagy egyáltalán nem szőrös; ha vannak szőrök, azok terminális sejtjei megnyúltak – az A. arvensis esetében a pártaszélen számos mirigyes, testesebb szőrszál nő. A kék tikszemnél a virágkocsányok rövidebbek az alattuk növő levélnél.[1]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Blauer Gauchheil című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]