Amszterdam-szigeti réce

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Amszterdam-szigeti réce
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Status iucn EX icon.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
Család: Récefélék (Anatidae)
Alcsalád: Réceformák (Anatinae)
Nemzetség: Úszórécék (Anatini)
Nem: Anas
Faj: A. marecula
Tudományos név
Anas marecula
Olson & Jouventin, 1996
Elterjedés
Orthographic projection centred over Ile Amsterdam.png

Az amszterdam-szigeti réce (Anas marecula) a lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Kizárólag az Amszterdam-szigetről ismert, mely a Francia déli és antarktiszi területek része.

A fajnak csak csontjai ismertek. Valószínűleg több száz éve kihalt már.

Barrow 1793-ban számolt be egy kicsi, rigóméretű barna röpképtelen récefajról, melyet a Saint Paul-szigeten látott. Ez a sziget fekszik a legközelebb az Amszterdam-szigethez. Feltehetően ugyanarról a fajról van szó.

Valószínűleg a szigeteket felkereső bálnavadászok végeztek a madárral, mely nemigen tudott elmenekülni előlük és mivel a szigeten nem éltek emlősök, nem is alakult ki benne menekülési viselkedés.

Egyéb nem ismeretes a madárról. Az otthonát jelentő szigethez vagy szigetekhez élő legközelebbi faj a Kerguelen-szigeteki nyílfarkúréce (Anas eatoni), így valószínű, hogy az Amszterdam-szigeti réce is ehhez a fajhoz hasonlított a legjobban. Az újabb rendszer szerint viszont inkább a fütyülőrécékkel állt rokonságban.

A madárból csupán néhány csontot találtak és ez alapján írták le 1996-ban. Egyetlen példányát sem őrzik sehol és Barrow-on kívül egy tudós sem találkozott a faj élő egyedével soha. Még azt sem tudjuk mikor halt ki végleg. Így ez a madár az egyik legrejtélyesebb tagja a récefélék családjának.

Források[szerkesztés]