Amoral

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amoral
Az Amoral 2011-ben, az On The Rocks-ban
Az Amoral 2011-ben, az On The Rocks-ban
Információk
EredetHelsinki, Finnország
Alapítva1997
Aktív évek1997–2017
Műfajtechnikás death metal
thrash metal
power metal
KiadóRage of Achilles Records (2004)
Spikefarm/Spinefarm (2004–2010)
Imperial Cassette (2011– )
Tagok
Ben Varon
Ari Koivunen
Niko Kalliojärvi
Masi Hukari
Juhana Karlsson
Pekka Johansson
Korábbi tagok
Valtteri Hirvonen
Silver Ots
Erkki Silvennoinen
Matti Pitkänen
Ville Sorvali

Az Amoral weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Amoral témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Amoral 1997-ben alakult Helsinkiben. Az első három albumuk technikás és dallamos death metal stílusban íródott. A zenekar negyedik albuma a változásról szólt. A death metal dominanciáját egy riff vezérelt, kemény, de dallamos zene, esetenként könnyen énekelhető refrénekkel, váltotta fel, mely a Skid Row (USA) és a Pantera világához hasonlítható. Később az együttes stílusa a progresszív metal felé tolódott.

Biográfia[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

1997-ben az Amoral még thrash metal-t játszott. 2000-től Varon, Karlsson és Ots komolyabban kezdett el foglalkozni a zenével. Első énekesük Matti Pitkänen volt, akit gyorsan lecseréltek Niko Kalliojärvira. A régi tagsághoz tartozott Ville Sorvali basszusgitáros is a Moonsorrow-ból. Sorveli csatlakozása előtt, Ots játéka hallható néhány demón. Az Amoral változó felállásokban három demót jelentetett meg, a Desolation-t, a Demo II-t és az Other Flesh-t, továbbá pár kisebb koncertet adott az első album megjelenése előtt.

Wound Creations[szerkesztés]

Az Amoral a Rage of Achilles Records-hoz szerződött és 2004-ben kiadták első albumukat, a Wound Creations-t. A Rage of Achilles csődbe jutása után, az együttest a Spikefarm, a Spinefarm Records egyik részlege karolta fel, akik újra kiadták a Wound Creations-t a Metamorphosis című bónusz nótával.[1][2] A lemez Finnország és Európa szerte zömmel pozitív kritikákat kapott a magazinoktól és a webmagazinoktól. A megjelenést követően, az Amoral számos koncertet adott. Az underground metal színtérből való felemelkedésük jele volt egy egy hónapos európai turné a Finntroll és a Naglfar társaságában, beleértve a 2005-ös Tuska fesztiválos szereplést is.

Decrowning[szerkesztés]

Hamarosan a 2005-ös európai turné után, az Amoral visszatért a stúdióba, hogy rögzítse második albumát, a Decrowning-t. A korong 2005 októberében jelent meg Finnországban és néhány másik országban, 2006 márciusában Japánban és az USA-ban. A Lacrimal Gland-re elkészült az első videóklip. 2006 tavaszán, a csapat belevetette magát a második európai turnéba. A 37 állomásos turné főzenekarai a Dark Funeral és a Naglfar volt, az előzenekarokat az Amoral, az Endstille és az Asmodeus képviselte.[3] Az együttes egy bemutatkozó koncertet adott Japánban és egy mini-turnét bonyolított le Olaszországban.

Reptile Ride[szerkesztés]

Az Amoral harmadik albumát 2006 júliusában jelentették be a zenekar honlapján keresztül először. A lemez a hämeenlinnai Studio Sound Supreme-ben került rögzítésre 2007 elején, és 2007 augusztusában jelent meg. A videóklip a Leave Your Dead Behind-ra készült, mely a korong nyitódala és egyetlen kislemeze.[4] Közben személyi változások történek a zenekaron belül. 2007 júliusában Erkki Silvennoinen basszusgitáros kilépett a zenekarból. Helyére Pekka Johansson került 2008 májusában.[5] Körülbelül két hónappal később Niko Kalliojärvi énekes hagyta ott az együttest.[6]

Show Your Colors[szerkesztés]

Az Amoral negyedik stúdióalbumát 2008 novemberében jelentették be, mikor ugyancsak napvilágot látott, hogy az új frontember Ari Koivunen lett.[7] 2009. január 21-én az első kislemezdal felkerült a csapat MySpace-ére. A Year of the Suckerpunch című nóta tisztán megkülönböztethető az előző anyagtól, és Ari magasabb, tiszta, dallamos hangjára épít Niko Kalliojärvi hörgős death metal énekével ellentétben. A zene és a gitármunka emlékeztet az előző három Amoral albumra, de pontosan kivehető, hogy a zenekar egy új irányba mozdult el. A Show Your Colors 2009. május 6-án jelent meg. 2009. október 7-étől november 7-éig az Amorphis és a Before The Dawn társaságában turnéztak Európában.

2010. január 12-én az együttes bejelentette, hogy az Amoral és Silver Ots útjai elváltak.[8] Valtteri Hirvonen, aki már helyettesítette Silvert a 2009-es európai turnén, került egyelőre a helyére.

Beneath[szerkesztés]

Mivel Valtteri Hirvonen csak kisegítőként működött közre, a zenekarnak meg kellett találnia a megfelelő embert, aki állandó jelleggel betölthetné a második gitáros helyét. 2011. január 29-én az Amoral MySpace oldalán látott napvilágot a hír melyben közölték, hogy Masi Hukari személyében megvan az új gitáros.[9] Az együttes január 30-án kezdte el ötödik lemezének stúdiómunkálatait Janne Saksa producer segítségével.[10][11] A Beneath-re keresztelt album[12] Japánban október 19-én a Marquee Avalon-on, Európában október 26-án az Imperial Cassette-n[13] keresztül látott napvilágot. A Same Difference c. single május 17-én jelent meg.[14] Szeptember 19-én az album előzeteseként az iTunes-on elérhetővé vált a második kislemez, a Silhouette,[15] melyhez videóklip is készült.[16] A Beneath Észak-Amerikában 2012. február 14-én került a boltok polcaira a The End Records gondozásában.[17] A Finnish Metal Awards 2011 szavazáson a lemez az év negyedik legjobb hazai albuma lett.[18] Az Amoral első fellépése az Egyesült Államokban 2012. március 15-én volt az austini South by Southwest (SXSW) fesztiválon.[19][20] A zenekar május 23-án debütált Kínában, a sanghaji Mao Livehouse-ban. Ezt követően Tokióban és Nagojában adtak koncertet.[21] Időközben felkerült a YouTube-ra a második videóklip is, mely a Wrapped In Barbwire című dalra készült. Az ősz folyamán európai turnén vettek részt az Ensiferum és a Profane Omen társaságában.[22]

Fallen Leaves & Dead Sparrows[szerkesztés]

2012. december 16-án a zenekar bejelentette, hogy 2013 márciusában elkezdik hatodik albumuk rögzítését. 2013 tavaszán az Amoral a fülöpszigeteki Pulp Summer Slam fesztiválon vett részt, majd a Pekingben és Sanghajban megrendezésre kerülő MIDI fesztivál egyik fellépője volt.[23][24] A Fallen Leaves & Dead Sparrows c. új album 2014. február 14-én jelent meg Finnországban, Európa más országaiban március 31-én került a boltok polcaira.[25] Az együttes ízelítőként nyilvánosságra hozta az If Not Here, Where? és a No Familiar Faces című dalokat a YouTube-on. Az első hivatalos videóklip a Blueprints című dalra készült.

Az Amoral március 28-án ünnepelte tízéves születésnapját a Profane Omen és a MyGrain társaságában a Helsinkiben található Nosturiban, melynek felvétele megtalálható a YouTube-on.

In Sequence[szerkesztés]

2014 áprilisában az Amoral elkezdte hetedik lemezének munkálatait.[26] Az együttes június 28-án fellépett a Helsinkiben rendezett Tuska fesztiválon, majd egy bemelegítő finnországi klubturné után, novemberben egy európai körúton vett részt a svéd Dark Tranquillity-vel.[27] 2015. március 26-án az Amoral bejelentette, hogy Niko Kalliojärvi visszatér a zenekarba.[28] Az új felállás a Tuska fesztivál utóbuliján lépett először színpadra június 27-én.

2015 novemberének végén bejelentették, hogy az In Sequence-re keresztelt album 2016. január 29-én jelenik meg Japánban (Ward Records) és február 5-én a világ többi részén (Imperial Cassette, Gordeon Music, GSA / Nightmare Records, Észak-Amerika).[29] A lemez a Fallen Leaves & Dead Sparrows progresszív metal stílusát követi, csak keményebb hangzással. A hat tagon kívül vendégzenészek is közreműködnek az albumon, többek között Teho Majamäki, Jonsu (Indica) és Amine Benotmane (Acyl). A Rude Awakening című dal december 3-án került nyilvánosságra a YouTube-on.

2016 tavaszán az együttes Finnországban turnézott.

Feloszlás[szerkesztés]

2016. július 27-én az együttes bejelentette, hogy 2017 elején feloszlanak. Az Amoral az ősz folyamán még lebonyolított egy "old-school" turnét, melyen Ari Koivunen már nem vett részt. A zenekar utolsó koncertje 2017. január 5-én volt Helsinki híres klubjában, a Tavastiában.[30]

Tagok[szerkesztés]

Utolsó felállás[szerkesztés]

  • Ari Koivunen - ének
  • Niko Kalliojärvi - hörgés, gitár
  • Ben Varon - gitár
  • Masi Hukari - gitár
  • Juhana Karlsson - dobok
  • Pekka Johansson - basszusgitár

Korábbi tagok[szerkesztés]

  • Valtteri Hirvonen - gitár
  • Silver Ots - gitár, basszusgitár
  • Erkki Silvennoinen - basszusgitár
  • Matti Pitkänen - ének
  • Ville Sorvali - basszusgitár

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok
Kislemezek
  • Leave Your Dead Behind (2007)
  • Year of the Suckerpunch (2009)
  • Gave Up Easy (2009)
  • Same Difference (2011)
  • Silhouette (2011)
  • If Not Here, Where? (2013)
  • No Familiar Faces (2014)
  • Rude Awakening (2015)
  • The Next One To Go (2016)
Demók
  • Desolation (2001)
  • Demo II (2002)
  • Other Flesh (2002)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az Amoral a Spikefarm-hoz szerződött. [2007. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. augusztus 27.)
  2. A Spikefarm újra megjelentette a Wound Creations-t egy bónusz dallal. [2007. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. augusztus 27.)
  3. Az Amoral is csatlakozott a Dark Funeral európai turnéjához[halott link]
  4. Elkészült a Leave Your Dead Behind-ra a videóklip[halott link]
  5. Pekka Johansson az új basszusgitáros[halott link]
  6. Niko Kalliojärvi kilép az Amoralból[halott link]
  7. Ari Koivunen az Amoral új énekese[halott link]
  8. Az Amoral és Silver Ots útjai elválnak. [2009. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 13.)
  9. Masi Hukari az Amoral új gitárosa
  10. Január 30-án stúdióba vonul az Amoral
  11. Az Amoral stúdióban Janne Saksa producerrel
  12. 2011 végén jelenik meg az Amoral ötödik, Beneath c. albuma
  13. A Beneath megjelenésének dátumai[halott link]
  14. Same Difference single május 17-én
  15. Silhouette single szeptember 19-én
  16. Silhouette videóklip
  17. A Beneath észak-amerikai megjelenése[halott link]
  18. Finnish Metal Awards 2011
  19. Az Amoral is fellép az austini SXSW fesztiválon. [2012. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 20.)
  20. Az SXSW fesztivál fellépői. [2012. február 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 20.)
  21. Amoral koncertek Kínában és Japánban. [2012. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 30.)
  22. Európai turné ősszel. [2013. december 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 31.)
  23. Új album és a Pulp Summer Slam fesztivál. [2012. december 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 2.)
  24. További ázsiai fellépések. [2013. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 8.)
  25. A Fallen Leaves & Dead Sparrows megjelenési dátumai. [2014. február 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 6.)
  26. A hetedik lemez
  27. Európai turné a Dark Tranquillity-vel. [2015. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. június 13.)
  28. Niko Kalliojärvi visszatér az Amoralba. [2015. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 26.)
  29. In Sequence megjelenés és turné Finnországban. [2016. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. november 27.)
  30. Az Amoral bejelenti, hogy feloszlik.. mainpages.amoralweb.com. [2016. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 9.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Amoral (band) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]